Heffingen jagen elektriciteitsfactuur 24% hoger

(tijd-nieuwslijn) - Het totaal van de energieheffingen die na de vrijmaking van de elektricteitsmarkt in werking zijn getreden, zorgen voor een stijging van de elektriciteitsfactuur met 24%. Dat zei Frank Vandermarliere, energieverantwoordelijke bij Agoria, op een persconferentie in Hemiksem.

De Elia-taks, die ingevoerd zal worden ter compensatie van het inkomstenverlies van de Vlaamse gemeenten, zal volgens Agoria 4,91 euro per kilowattuur bedragen. Het jaarlijkse bedrag voor een verbruiker wordt geplafonneerd op 122.750 euro. De taks zal retroactief geind worden vanaf 1 mei 2004. Hoewel de taks geleidelijk wordt afgebouwd en zal worden opgeheven in 2010, is dit voor Agoria onvoldoende. Het plafond is volgens de sectorfederatie te hoog en Vandermarliere roept op om het uitdoofscenario te versnellen. Bovendien kan het volgens hem ook niet dat bedrijven, die vroeger niet aangesloten waren op het gemeentelijke net, nu belast worden.

Wat Agoria nog meer verbouwereert is dat de Elia-taks slechts bovenop een stijging van andere taksen komt, waaronder een federale bijdrage van 1,65 euro per megawattuur.

Ook de locale taksen (op drijfkracht en opcentiemen) zijn in verschillende gemeenten reeds verhoogd ter compensatie van hun vroegere dividenden uit hun participatie in intercommunales. Daardoor zouden de gemeenten twee maal langs de kassa passeren. Agoria rekende dat dit per megawattuur een meerkost brengt van 3,8 euro.

Ten slotte is het systeem van groenestroomcertificaten volgens Vandermarliere veel te duur en zorgt voor een extra kost van 3 euro per kilowattuur.

22312612

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud