Klanten van Belgische bedrijven betalen sneller

(tijd) - De Belgische bedrijven moesten in 2004 gemiddeld 58 dagen wachten op de betaling van hun klantenfacturen tegen 67 dagen in 2003. Ons land doet beter dan Frankrijk, maar moet wel Duitsland en het Verenigd Koninkrijk laten voorgaan. Dat schrijft De Tijd.

De Europese barometer van het debiteurenbeheer, die het factoringbedrijf Eurofactor dit jaar voor de derde keer opstelde, valt goed uit voor de Belgische bedrijven. Eurofactor, een onderdeel van de Franse bank Crédit Agricole, betrok 3.149 Europese bedrijven uit zeven landen in zijn onderzoek, waaronder 300 Belgische bedrijven.

Ruim de helft van de ondervraagde Belgische bedrijven (54%) verwacht dit jaar een hogere omzet te boeken terwijl slechts 29 procent de aanwerving van bijkomend personeel overweegt. De Belgische bedrijven zijn relatief optimistisch over hun financiële toestand. Een op de drie rekent op een betere financiële situatie voor het bedrijf terwijl 44 procent een hogere rendabiliteit verwacht.

Opvallend is dat de kosten voor debiteurenbeheer bij de ondervraagde Belgische bedrijven van 1,1 procent van de omzet naar 0,7 procent zakt. Dat is het laagste cijfer van de zeven landen.

De lage kosten kunnen te maken hebben met de kortere betalingstermijnen of het kleinere aandeel van debiteuren in het balanstotaal. In België bedroeg dat gemiddeld 27 procent van het balanstotaal tegen 60 procent in Italië. De Italiaanse bedrijven zien 1,6 procent van hun klantenvorderingen verloren gaan door wanbetaling, terwijl Frankrijk en Spanje met 0,5 procent het beste scoren, ondanks de lange betaaltermijnen. België scoort met 0,8 procent en dat is iets beter dan de Britse bedrijven (0,9%) en fors beter dan de Duitse met 1,2 procent.

De gemiddelde betalingstermijnen, die zowel de contractueel afgesproken betalingstermijn als de termijn na de vervaldag omvatten, zakte in België van 67 dagen naar 58. De afgesproken termijn daalde van 44 naar 42 en er werd minder te laat betaald waardoor de termijn na vervaldag van 23 naar 16 daalde. Duitsland presteert vrij goed met een termijn van 40 dagen tegen 37 in 2003. Spanje scoort het hoogst met 91 dagen waarvan liefst 82 contractueel zijn bedongen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud