KMO's onderschatten Bazel II-normen

(tijd) - Voor veel KMO's wordt de confrontatie met de strenge Bazel II-normen hard. De banken moeten vanaf 2007 die normen hanteren in hun kredietverstrekking. KMO's die een zwakke kredietwaardering krijgen van hun bank, zullen extra veel moeten betalen voor hun krediet. Dat schrijft De Tijd.

De Bazel II-normen, eind september goedgekeurd door het Europees Parlement en op 11 oktober door de Europese Raad van ministers, worden in 2007 van kracht. De banken moeten dan voor de verstrekte kredieten passende reserves aanleggen. Voor een kredietportefeuille met een hoger risico zal de bank meer eigen vermogen moeten reserveren. Dat zal geld kosten en dus de kostprijs van het krediet verhogen. Het risico zal bepaald worden aan de hand van kredietratings. Veel KMO's halen zwakke ratings omdat zij over te weinig eigen vermogen beschikken of slecht communiceren met hun bank.

De enquête van de kredietverzekeringsmakelaar Crion bij 156 KMO's wijst uit dat de KMO's onvoldoende op de hoogte zijn van de gevolgen van de Bazel II-normen voor hun bedrijf. Ze menen over voldoende kapitaal te beschikken, terwijl de banken net het omgekeerde denken. De KMO's vinden ook dat ze voldoende open zijn over hun zaken terwijl de bank klaagt over het gebrek aan transparantie. Ook negatief is dat de KMO's vrijwel niet over schriftelijke ondernemingsplannen beschikken.

De KMO's moeten eerst en vooral nagaan welke verwachtingen de bank heeft over het kapitaal van de onderneming. Ze moeten ook de informatie systematisch verwerken in een financieel plan, een sterkte/zwakteanalyse en een risicobeschrijving. 'Bovenal moeten KMO's een transparante en open relatie aanknopen met hun bank', zei Jean-Louis Coppers van Crion gisteren op een persconferentie. Crion stelde ook een praktische KMO-gids op voor bankfinancieringen onder Bazel II.

Het Centrum voor Europese Beleidsstudies (CEPS) van Karel Lannoo onderzocht hoe de screeningsystemen van de banken werken. De banken zullen zowel externe kredietratings kunnen gebruiken als interne ratings. De interne kredietratingsystemen moeten wel worden goedgekeurd door de toezichthouders.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud