Laptop is niet te vertrouwen

Een derde van de laptopgebruikers geeft toe dat ze door dataverlies al eens enkele dagen niet konden werken. Bovendien is 60 procent van alle gestolen data afkomstig van laptops.

(tijd) Dat blijkt uit recent onderzoek van het archiveringsbedrijf Iron Mountain Digital.

Welke maatregelen kan een gebruiker nemen om de gegevens op zijn draagbare computers veilig te stellen?

Draagbare computers zijn gevoeliger voor dataverlies dan gewone pc's. Enerzijds kunnen gegevens verloren gaan door diefstal of verlies van de laptop. Anderzijds zijn de onderdelen van een laptop gevoeliger voor schokken. Toch gaan gebruikers er vaak ruw mee om. Sneller dan bij pc's leidt dat tot hardware- of sofwareproblemen en dus tot dataverlies. Recent onderzoek van het Amerikaanse bedrijf Iron Mountain Digital, gespecialiseerd in archivering, beveiliging en recovery, bevestigt dat gebruikers nochtans een blind vertrouwen hebben in de veiligheid van de data op hun draagbare computer.

Begin juni ondervroeg het bedrijf 115 laptopgebruikers op de InfoSecurity Europe beveiligingsbeurs in Londen. Bijna twee derde van de ondervraagden gaf toe geen dagelijkse back-up te maken. 10 procent maakte zelfs nooit een back-up. Toch had bijna 30 procent al eens gegevens verloren, waardoor ze verscheidene dagen niet konden werken. Een vijfde van de ondervraagden kon zelfs wekenlang niet voortwerken. Een derde van de gebruikers encrypteerde de gegevens op zijn harde schijf niet, waardoor onbevoegden bij diefstal of verlies van de laptop onbeperkt toegang hebben tot vaak gevoelige bedrijfsgegevens.

Gevaarlijke evolutie

Toen draagbare pc's minder krachtig waren dan desktopcomputers, was het de gewoonte alle gegevens regelmatig over te laden tussen beide types pc's. Gebruikers maakten op die manier automatisch een back-up van hun gegevens. Tegenwoordig zijn laptops voldoende krachtig om als enige computer te dienen. In steeds meer bedrijven werken medewerkers daarom nog uitsluitend op een laptop.

Specialisten waarschuwen al langer dat dat een gevaarlijke evolutie is. Precies omdat ze draagbaar zijn ,krijgen laptops meer te verduren en gaat er al eens sneller iets mis mee. De harde schijven in draagbare computers hebben gemiddeld een veel kortere levensduur dan die in desktop-pc's.

Misschien nog gevaarlijker is de grotere kans op verlies of diefstal bij laptops. Bijna 60 procent van alle gestolen bedrijfsdata is afkomstig van draagbare computers. In de Verenigde Staten worden jaarlijks 1 miljoen laptops gestolen. Volgens de inlichtingendienst FBI raakt daarvan slechts 2 procent terug bij zijn eigenaar.

Jozef Schildermans

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud