Laruelle eist vijfde verhoging van pensioen zelfstandigen

De federale minister van Middenstand, Sabine Laruelle (MR), eist dat de minimumpensioenen voor zelfstandigen begin 2007 extra worden verhoogd.

(tijd) De federale regering besliste in 2004 al de laagste pensioenen van de zelfstandigen in vier fasen op te trekken. Laruelle eist straks bij de opmaak van de begroting 2007 een vijfde verhoging vanaf 1 januari volgend jaar. Ze wil de minimumpensioenen voor alleenstaande zelfstandigen nog eens met 27 euro optrekken en die voor gezinnen met 33 euro.

Laruelle stipt aan dat met haar voorstel de minimumpensioenen voor loontrekkenden nog altijd 71,9 euro per maand hoger zullen liggen voor alleenstaanden en 38,65 euro voor een gezin. De budgettaire impact raamt ze op 65 miljoen euro per jaar. Dat bedrag kan haar eigen budget niet dragen. Een begrotingsakkoord met de collega's is dan ook nodig. 'Ik kan me niet voorstellen dat hier iemand tegen is', maakt Laruelle zich sterk.

Blijkt er bij de begrotingsopmaak toch onvoldoende geld te zijn, dan stelt ze voor de minimumpensioenen voor zelfstandigen in eerste instantie met 10 euro extra te verhogen voor alleenstaanden en met 25 euro voor gezinshoofden. 'Dat is het minimum. Een lagere nieuwe verhoging aanvaard ik niet', zegt Laruelle. 'Anders duiken de kleinste pensioenen voor zelfstandigen onder de bedragen van de inkomensgarantie voor ouderen (IGO)', zegt ze.

Federaal minister van Pensioenen Bruno Tobback (sp.a) is best te vinden voor het voorstel van Laruelle, maar wacht af of de eis van zijn MR-collega financieel haalbaar blijkt.

KVe

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud