Advertentie

Meerderheid Vlaamse KMO's willen geen andere stroomleverancier

(belga) - Een meerderheid van de Vlaamse KMO's (55 procent) is nog niet van plan actief op zoek te gaan naar een andere stroomleverancier. Iets meer dan de helft (51 procent) zegt ook onvoldoende te zijn geïnformeerd over de liberalisering van de energiemarkt. Van de KMO's verwacht 46 procent wel dankzij de liberalisering komend jaar lagere stroomprijzen te betalen.

Dat blijkt uit een enquête die de Unie van Zelfstandige Ondernemers (UNIZO) in december heeft laten uitvoeren bij een representatief staal van Vlaamse KMO's.

Sinds 1 januari is de elektriciteitsmarkt vrij voor naar schatting minstens 25.000 kleine en middelgrote ondernemingen. Dat betekent dat zij voortaan hun stroomleverancier kunnen kiezen. Vanaf 1 juli wordt de markt volledig geliberaliseerd voor alle bedrijven en burgers.

Uit de UNIZO-enquête blijkt dat 55,3 procent van de bevraagde KMO's zegt niet actief op zoek te zullen gaan naar een andere stroomleverancier. Voor de kleinste bedrijven tot vier werknemers loopt dat percentage zelfs op tot bijna 70 procent. Van de bedrijven tussen de tien tot 99 werknemers stelt 43 procent niet op zoek te gaan naar een stroomleverancier. Slechts 5,3 procent beweert al actief te hebben gezocht naar een elektriciteitsleverancier, 4,3 procent wil dat zo snel mogelijk doen.

Overigens schort er blijkbaar iets aan de communicatie vanwege de overheid. Ruim de helft (51 procent) van de Vlaamse KMO's oordeelt nog onvoldoende te zijn geïnformeerd over de liberalisering van de energiemarkt, zo leert de UNIZO-enquête. Bij de kleinste KMO's tot vijf werknemers loopt dat percentage op tot 60 procent. Van de grotere ondernemingen vanaf vijf werknemers zegt 48 procent daarentegen wel voldoende te zijn geïnformeerd.

De kleine en middelgrote ondernemingen verwachten wel financieel hun voordeel te doen als gevolg van de liberalisering van de elektriciteitsmarkt: 46 procent verwacht lagere prijzen. De grotere KMO's vanaf tien werknemers stellen de hoogste verwachtingen: 51,4 procent hoopt in 2003 minder te betalen voor elektriciteit door de vrijmaking van de markt.

Ruim 55 procent van de Vlaamse KMO's acht de energiekost voor het bedrijf trouwens belangrijk tot zeer belangrijk, zo blijkt nog uit de bevraging door UNIZO. Van de grotere KMO's vanaf tien werknemers omschrijft 43,8 procent de energiekost als zeer belangrijk voor hun onderneming.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud