Microsoft en AT&T ontwerpen handcomputer

(tijd) - De Amerikaanse softwaregroep Microsoft werkt samen met de telecomgroep AT&T aan een handcomputer met ingebouwde telefoon en internettoegang. De twee bedrijven werken achter de schermen al maanden aan het apparaat, dat nog voor het jaareinde op de markt komt.

'Het kernwoord is vereenvoudiging', zegt Microsoft-topman Steve Ballmer, 'Openklappen en aanzetten, meer hoeft de gebruiker niet te doen.'

De samenwerking is een teken dat Microsoft, dankzij het besturingssysteem Windows de grootste softwareleverancier ter wereld, niet langer alleen software voor 'vaste' computers wil leveren. De nieuwe mobiele apparaten zullen draaien op een speciaal ontwikkelde versie van Windows. De gebruikers ervan kunnen berichten versturen en ontvangen, telefoongesprekken voeren en informatie van het internet kunnen opvragen.

'We zijn erg enthousiast over draadloze internettoegang en even enthousiast om dat met AT&T uit te werken', zegt gedelegeerd bestuurder Steve Ballmer van Microsoft. Financiële details over de overeenkomst met AT&T werden niet bekendgemaakt. Voor veel analisten is het evenwel duidelijk dat Microsoft met dit soort allianties van plan is om op de markt van de software voor mobiele apparaten een even sterke leiderspositie uit te bouwen als op de markt voor pc's. Microsoft koos niet bepaald de kleinste Amerikaanse mobilofoonoperator uit om zijn project mee op te starten: AT&T, dat ook een vast netwerk uitbaat, heeft meer dan 20 miljoen mobiele bellers onder zijn abonnees. Ook met Verizon Wireless, de grootste Amerikaanse mobilofoonoperator, heeft Microsoft al een reeks samenwerkingscontracten.

In Europa sloot Microsoft eerder al contracten met de Duitse mobilofoonoperator T-Mobile, de dochter van Deutsche Telekom, en met het Britse Vodafone. Ook daar gaat het over de commercialisering van draadloze communicatietoestellen die met Microsoft-software op het internet zullen kunnen. De contracten met AT&T, noch met andere operatoren, zijn exclusief. Microsoft kan dus nog met andere operatoren in zee gaan als die eerder snelle mobiele internettoegang aanbieden dan AT&T. Zo wil de Amerikaanse mobilofoonoperator Sprint nog deze maand een dergelijke dienst opstarten.

De samenwerking met AT&T is het eerste mobiel project van Microsoft waaruit een concreet apparaat zal voortvloeien. Voor het jaareinde moet het toestel op de markt zijn. Microsoft en AT&T mikken ermee op de Amerikaanse bedrijvenmarkt, later komen de consumenten aan de beurt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud