Milieuheffingen worden geen bijdragen

(tijd) - De Vlaamse minister van Economie, Jaak Gabriëls (VLD), heeft het denkspoor verlaten om de milieuheffingen om te vormen tot bijdragen. Via dat omweggetje wilde de Vlaamse regering de fiscale aftrekbaarheid ervan behouden in de vennootschapsbelasting. Maar Gabriëls bevestigde dat het voorstel van de baan is.

In het kader van de hervorming van de vennootschapsbelasting besliste de federale regering begin dit jaar te snoeien in de fiscale aftrekposten. Dat de milieuheffingen fiscaal niet langer afgetrokken kunnen worden, veroorzaakte in Vlaanderen wrevel. De maatregel treft immers vooral Vlaamse bedrijven, die bijna 90 procent van de milieuheffingen betalen. De liberalen in de Vlaamse regering, Patrick Dewael en zijn collega Dirk van Mechelen, zeiden op zoek te gaan naar een oplossing.

Ze zagen wel iets in het voorstel van het Vlaams Economisch Verbond (VEV) om de milieuheffingen om te vormen tot milieubijdragen, die daardoor wel fiscaal aftrekbaar zouden blijven. Maar er kwam weinig of geen schot in de zaak, ook al luidde het tot dusver steevast dat de zaak nog onderzocht werd. De Vlaamse minister van Economie, Jaak Gabriëls (VLD), gaf voor het eerst toe dat de omvorming van de milieuheffingen tot milieubijdragen geen reëel denkspoor meer is. 'Er wordt niet meer gedacht in de richting van de omvorming van de milieuheffingen tot milieubijdragen', klinkt het. WVDV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud