Advertentie

Minder vers geld voor financiering groeibedrijven

Durfkapitalisten haalden vorig jaar fors minder kapitaal op voor investeringen in Europese groeibedrijven ('venture capital'). Dat blijkt uit een enquête van het studiebureau Dow Jones VentureOne.

(tijd) In het vierde kwartaal was er wel een duidelijke verbetering merkbaar.

Vorig jaar haalden 38 durfkapitaalfondsen 2,53 miljard dollar (1,93 miljard euro) op. Het jaar ervoor was dat respectievelijk 56 fondsen en 3,74 miljard euro. Het vierde kwartaal van 2006 was sterk. Er werd toen 873 miljoen vers geld opgehaald door negen fondsen. Dat is ongeveer hetzelfde bedrag als in het vierde kwartaal van 2005 (880 miljoen euro door 17 fondsen). Het gemiddelde opgehaalde bedrag klom in 2006 tot het hoogste niveau in vier jaar (36,7 miljoen euro) tegen 30 miljoen euro in 2005. Het record bedraagt 48 miljoen euro en dateert van 2000.

Toestroom

Ondanks de dalende cijfers in het 'venture capital'-segment, blijven de verse middelen naar de durfkapitaalsector toestromen. Wereldwijd haalden durfkapitalisten vorig jaar via 684 fondsen een recordbedrag van 432 miljard dollar (334 miljard euro) op. Dat blijkt uit de gegevens van het studiebureau Private Equity Intelligence. Ruim twee derde van de verse middelen (295 miljard dollar) werd opgehaald door Amerikaanse fondsen. De helft van het opgehaalde geld is bestemd voor buy-outs: met schulden gefinancierde overnames.

Private Equity Intelligence verwacht dit jaar opnieuw een record in de ophaling van verse middelen. Het studiebureau stelt dat de sector 450 tot 500 miljard dollar zal bijeenbrengen.

MS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud