Minister Laruelle maakt zelfstandigen eventjes blij

De federale minister van Economie en Middenstand, Sabine Laruelle (MR), heeft de zelfstandigen vrijdag heel eventjes blij gemaakt. In Het Laatste Nieuws pakte ze uit met een ambitieus plan om hun so- ciaal statuut op te krikken en zoveel mogelijk gelijk te schakelen met dat van de werknemers.

Zo wil ze tegen 2011 voor beide groepen hetzelfde minimumpensioen. Nu is er nog een verschil van 90 euro. Ze wil ook de pensioenmalus van de zelfstandigen wegwerken. Zelfstandigen die geen volledige loopbaan van 45 jaar kunnen voorleggen, moeten nu verhoudingsgewijs meer pensioen inleveren dan werknemers in dat geval. De vorige regering schroefde die discriminatie al een stukje terug, maar de MR-minister wil ze nu helemaal zien verdwijnen.

De minister had ook nog iets lekkers op korte termijn in petto. Ze wil de regering volgende week al voorstellen het maandelijkse kindergeld voor het eerste kind van zelfstandigen op te trekken van 60 naar 70 euro. Die maatregel kan al in maart of april doorgevoerd worden, liet ze noteren.

Maar of het zover komt is allesbehalve zeker. Premier Verhofstadt (Open VLD) en vooral minister van Begroting Yves Leterme (CD&V) waren niet echt opgezet met de manier waarop de minister haar gulheid etaleerde, ook al omdat ze het niet nodig had geacht vooraf haar collega's te raadplegen. In paarse tijden waren dat normale geplogendheden, maar in de op droog zaad zittende interim- regering gelden andere regels, zo werd haar diets gemaakt.

Laruelle had op dat moment al wel felicitaties gekregen van de zelfstandigenorganisaties Unizo, UCM en NSZ. Die zijn er meteen aan herinnerd dat in de regering nog altijd iemand zit die aan hen denkt. En dat is altijd leuk meegenomen. Tenslotte zijn er volgend jaar opnieuw verkiezingen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud