Ministerraad legt criteria schijnzelfstandigheid vast

De ministerraad heeft vrijdag een voorontwerp van wet goedgekeurd over de aard van arbeidsrelaties. Het legt de algemene criteria vast rond schijnzelfstandigheid. De tekst verhuist nu voor advies naar de Nationale Arbeidsraad, de Hoge Raad voor Zelfstandigen en KMO en de Raad van State.

(belga) Schijnzelfstandigen zijn mensen die officieel als zelfstandige werken, maar in feite als werknemer aan de slag zijn. Met schijnzelfstandigen werken, komt werkgevers goedkoper uit.

De ministerraad raakte het eind mei al eens over de principes van de aanpak. Vrijdag keurde hij een voortontwerp van kaderwet goed. Die past in het regeerakkoord, waarin staat dat de criteria voor het fenomeen zouden worden vastgelegd.

De wettekst bevestigt sommige algemene principes die de rechtbanken de voorbije jaren over schijnzelfstandigheid ontwikkelden en legt dus de algemene criteria vast die gebruikt worden bij de beoordeling van de arbeidsrelatie. Het ontwerp voert tevens een sociale ruling in en voorziet de mogelijkheid een lijst met specifieke criteria uit te werken die aangepast zijn aan de specifieke realiteit van een sector of een beroep.

De algemene criteria zijn: de wil van de partijen, de vrijheid om de werktijd te organiseren, de vrijheid om het werk te organiseren en de mogelijkheid om een hiƫrarchische controle uit te voeren.

Het ontwerp richt ook een Commissie ter regeling van de arbeidsrelatie op. Die moet elke onzekerheid over de aard van een arbeidsrelatie objectiveren en neemt beslissingen over de aard van een bijzondere relatie. 'Dat is wat men sociale ruling noemt, zoals wat men op fiscaal vlak heeft ontwikkeld', staat vrijdag in een mededeling te lezen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud