Moeders hebben het moeilijk om promotie te maken

(tijd) - Vrouwelijke kaderleden met kinderen zijn in de minderheid: in ruim zes op de tien bedrijven (61 procent) in ons land is minder dan de helft van de vrouwen op hogere posities ook moeder. Dat blijkt uit een rondvraag van Office Team bij personeels- en financiële directeurs.

Slechts bij een op de tien bedrijven hebben alle vrouwelijke kaderleden minstens een kind, in een op de vijf gevallen is er geen enkele moeder onder de vrouwelijke kaderleden.

.De vragen werden voorgelegd aan 1.567 bedrijven in negen landen (150 bedrijven in België). Ons land komt als 'moedervriendelijkst' uit het onderzoek. In Duitsland en Tsjechië is in 84 procent van de bedrijven minder dan de helft van de hooggeplaatste vrouwen moeder, in Nederland 82 procent en in Frankrijk 72 procent. In Duitsland zijn in 44 procent van de gevallen alle vrouwelijke kaderleden kinderloos, in Nederland is dat 45 procent. Australië en Nieuw-Zeeland scoren ongeveer hetzelfde als België.

Wereldwijd zijn flexibele werkuren en halftijds werk de meest voorkomende maatregelen om werkende moeders te ondersteunen. In België is vooral halftijds werken populair (kan in 70 procent van de ondervraagde bedrijven), qua flexibele uren (in 52 procent) scoren we onder het gemiddelde, en zeker lager dan Groot-Brittannië (79 procent), Duitsland en Nederland (70 procent).

Thuiswerken komt niet zo frequent voor als maatregel om gezin en werk makkelijker te combineren. In België kan dat in 10 procent van de ondervraagde bedrijven. Australië voert hier de ranglijst aan met 35 procent.

Ter vergelijking: in ons land heeft 70 procent van de vrouwen tussen 25 en 44 jaar minstens één kind (cijfers 2000). Van de vrouwen (25-44 jaar) met een partner en één of twee kinderen werkt zowat 80 procent, iets minder dan vrouwen zonder kinderen. Van vrouwen met een partner en drie kinderen werkt ruim 60 procent, van alleenstaande vrouwen met kinderen zelfs nog iets meer.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud