Negen bedrijven op de tien met nieuw elektriciteitscontract zien prijsdaling

(tijd) - De vrijmaking van de elektriciteitsmarkt voor de bedrijven in Vlaanderen heeft de prijzen voor de ondernemingen doen dalen, zegt de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en de Gasmarkt (VREG). Zij baseert zich op een enquête bij de bedrijven die vanaf 1 januari hun elektriciteitsleverancier konden kiezen.

Het onderzoeksbureau INRA peilde in opdracht van de controleur van de Vlaamse elektriciteits- en aardgasmarkt in mei naar de ervaringen van de bedrijven die op 1 januari 2003 vrije elektriciteitsafnemers werden. Het bureau ondervroeg 900 bedrijven. Er zijn ongeveer 33.000 ondernemingen in Vlaanderen die hun elektriciteitsleverancier kunnen kiezen. Vanaf begin volgende maand kunnen alle elektriciteits- en aardgasverbruikers in Vlaanderen hun elektriciteits- en aardgasleverancier kiezen.

Uit de enquête blijkt dat meer dan twee bedrijven op de drie vinden dat ze over voldoende informatie beschikken over de vrijmaking en de gevolgen. Deze uitslag is erg verrassend, omdat enquêtes van belangengroepen zoals Unizo het tegendeel suggereerden. Zes bedrijven op de tien zeggen bovendien dat ze spontaan minstens één offerte ontvingen. Een derde van de bedrijven vroeg zelf een offerte aan, maar slechts drie op de tien kregen deze voor 1 december 2002 toegestuurd. Dat was een tegenvaller omdat de bedrijven die al begin januari van leverancier wilden veranderen, hun contract uiterlijk eind november hadden moeten opzeggen.

Belangrijk is ook dat de bedrijven zeggen dat ze zeer weinig moeilijkheden ondervonden indien ze van leverancier wilden wijzigen. En bijna negen bedrijven op de tien die een contract afsloten en al een zicht hebben op de prijsevolutie zeggen dat de prijzen lager liggen dan voor de vrijmaking. 'Het is positief dat er voor de bedrijven die de moeite hebben gedaan te zoeken iets te rapen valt', zegt André Pictoel, de voorzitter van de VREG. Om de particuliere verbruikers, die begin juli worden vrijgemaakt, te helpen in keuze bereidt de VREG een overzicht over de aanbiedingen voor, dat vanaf 1 juli op de webstek van de VREG wordt gepubliceerd.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud