Nieuwe belastingheffing bedrijfswagens begin 2005 ingevoerd

(tijd) - Het nieuwe systeem om bedrijfswagens te belasten op basis van de milieuvriendelijkheid van de wagens wordt ingevoerd op 1 januari 2005. Bovendien is het de bedoeling dat de regering gaat samenzitten met de gewesten om ook de verkeersbelasting en belasting op inverkeerstelling afhankelijk te maken van de CO2-uitstoot van wagens.

Vanaf 2005 zullen alle werkgevers een bijdrage moeten betalen voor de bedrijfswagens van hun werknemers Dat moet bijdragen om het tekort in de sociale zekerheid weg te werken. De regering rekent op 255 miljoen euro inkomsten of 160 miljoen euro extra in vergelijking met dit jaar. Die bijdrage blijft voorlopig gebaseerd op het fiscale vermogen van de wagens en de woon-werkafstand.

De regering bereikte echter een principeakkoord om de bijdrage te baseren op de milieuvriendelijkheid van de bedrijfswagens. Dat systeem wordt ingevoerd op 1 januari 2005.

Als het nieuwe systeem van kracht wordt, betaalt de werkgever een bijdrage van 1.040 euro voor een courante bedrijfswagen zoals een Volkswagen Passat.

De regering gaat ook samenzitten met de gewesten om te onderzoeken of ook bepaalde fiscale heffingen zoals de belasting op inverkeerstelling en de verkeersbelasting kunnen gebeuren op basis van de milieuvriendelijkheid van de wagens.

In het huidige systeem is de bijdrage gebaseerd op het fiscale vermogen van de bedrijfswagens.Vandaag wordt in veel bedrijven een vergoeding voor een bedrijfswagen betaald door de werknemer. Die vergoeding is gebaseerd op het fiscale vermogen van de wagen en op de afstand van woon- naar werkplaats. Voor wie minder dan 25 kilometer van zijn werkplaats woont, geldt een basis van 5.000 privé-kilometers per jaar. Voor wie verder van het werk woont, geldt een basis van 7.500 kilometers per jaar. Het voordeel wordt berekend door die 5.000 of 7.500 te vermenigvuldigen met een kilometertarief, afhankelijk van het fiscale vermogen van de wagen. Die vergoeding bedraagt bijvoorbeeld 122 euro per maand voor wie op minder dan 25 kilometer van zijn werk woont en met een wagen rijdt met een vermogen van 10 PK. Ongeveer 350.000 gebruikers van bedrijfswagens betalen een vergoeding aan hun werkgever.

In een aantal bedrijven betalen de werknemers geen vergoeding voor hun bedrijfswagen. In dat geval komt de bedrijfswagen op de fiscale aangifte van de werknemers als 'voordeel van alle aard'. De werknemer wordt bijgevolg belast op zijn bedrijfswagen. De werkgever betaalt 33 procent verplichte sociale bijdrage op het voordeel. Ongeveer 150.000 gebruikers van een bedrijfswagen verkeren in dit geval. Vandaag betalen werkgevers voor een werknemer met een wagen met een fiscaal vermogen van 11 PK die verder dan 25 kilometer van zijn werk woont, een bijdrage van 794 euro per jaar. PBL/JLi

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud