Advertentie

Notionele intresten stimuleren kapitaalverhogingen

Door het systeem van de notionele intrestaftrek is het aantal uitgegeven aandelen vertienvoudigd tot 32 miljard euro. Volgens de Nationale Bank werd met de maatregel ook veel buitenlands kapitaal aangetrokken.

De overheid voerde op 1 januari 2006 een notionele intrestaftrek in voor de bedrijven, om de discriminatie van eigen vermogen tegenover vreemd vermogen te verminderen. De ondernemingen kunnen sindsdien een deel van de eigen middelen aftrekken van de belastbare winst.

De maatregel deed de aandelenuitgiften flink opveren: in 2006 haalden de bedrijven 30,8 miljard euro op via de uitgifte van niet-beursgenoteerde aandelen en 1,3 miljard via genoteerde aandelen.

De Nationale Bank zegt dat de kapitaalverhogingen veel buitenlands kapitaal aantrokken. Buitenlandse vennootschappen die banden hebben met Belgische ondernemingen stelden kapitaal ter beschikking in de vorm van aandelen of andere participaties. Onlangs raakte bekend dat de Nederlandse krantenuitgever Telegraaf Media Groep 102,6 miljoen euro versaste van Nederland naar België.

Voorts geven ook kleine vennootschappen niet-genoteerde aandelen uit, omdat zij minder bekend zijn en daardoor moeilijker een beroep kunnen doen op de beurs. Ook familiebedrijven maken veel gebruik van niet-genoteerde aandelen.

Op alle markten van Euronext samen vonden 19 beursintroducties plaats. De niet-gereglementeerde Vrije Markt trok negen kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) aan, terwijl de nieuwe markt Alternext vier grote kmo's kon verleiden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud