Advertentie

Ondernemers willen af van lokale belastingen

(tijd) - Het Vlaamse netwerk van ondernemingen (Voka) steunt het voorstel van Steve Stevaert, de voorzitter van de sp.a, om enkele lokale belastingen af te schaffen. Vooral lasten zoals die op mechanische energie en op bedrijfsuitrustingen moeten weg, zegt Voka.

De belasting op personeel, die Stevaert voorstelde om af te schaffen, wordt in de praktijk nog in slechts 15 gemeenten geïnd.

Zowel Voka als de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) vragen dat drastisch gesnoeid wordt in het gamma aan kleine gemeentelijke en bedrijfsonvriendelijke belastingen. Unizo telt alvast 45 veel voorkomende lokale KMO-belastingen.

Absurd

Het gaat bijvoorbeeld om de belasting op mechanische energie of 'drijfkracht'. Bedrijven worden belast op basis van het totale vermogen van de motoren waarmee ze werken. De belasting wordt geïnd door vier op de tien Vlaamse gemeenten, vooral in Antwerpen en Limburg. De opbrengst van de belasting wordt geraamd op 77 miljoen euro. Ter vergelijking: de belasting op personeel brengt de gemeenten jaarlijks 800.000 euro op. Ook de onroerende voorheffing op bedrijfsuitrustingen is de ondernemers een doorn in het oog. 'Het belasten van bedrijfsmateriaal is absurd', zegt Voka. De totaalopbrengst voor de gemeenten wordt geraamd op 250 miljoen euro.

Unizo pleit voor eenvormigheid in de gemeentelijke fiscaliteit. De aanvullende personenbelasting en de opcentiemen op de onroerende voorheffing zijn nu goed voor 80 procent van de gemeentelijke fiscale ontvangsten. Unizo vraagt zich af waarom de overige 20 procent van de inkomsten moeten worden gespreid over 45 kleine lokale belastingen 'waarvoor onder meer de KMO's opdraaien'. KVe

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud