Opnieuw stijging aantal startende bedrijven

(tijd) - Het aantal startende bedrijven in België steeg vorig jaar met 6 procent, van 46.206 tot 48.796. Dat meldt de federale staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging, Vincent Van Quickenborne (VLD), in De TIJD. Het gaat om de recentste cijfers van het handelsinformatiebureau Graydon.

Vooral de tweede jaarhelft van 2003 werd volgens Van Quickenborne gekenmerkt door een merkbare heropleving van de ondernemingszin.

Jan De Boitselier van Graydon nuanceert de conclusie van de staatssecretaris. 'Sinds de inwerkingtreding van de Kruispuntbank worden ook de niet-BTW-plichtige vennootschappen en eenmanszaken of vennootschappen in andere rechtsvormen in de statistieken opgenomen', legt hij uit. De Boitselier vermoedt dat de reële aangroei van starters daarom niet zo groot is.

Sinds een aantal jaren daalt het aantal starters in België verontrustend. Van 2000 naar 2001 was er een daling met 3 procent, van 48.432 tot 46.983. 2002 zorgde voor een dieptepunt met 46.206, opnieuw een daling op jaarbasis met 2 procent.

Van Quickenborne verwijst naar een aantal maatregelen die het starten met een bedrijf 'duidelijk gemakkelijker' hebben gemaakt.

De oprichting van de ondernemingsloketten creëert een uniek contactpunt en de registratie van de starter als handelsonderneming kan nu volgens hem in een etmaal worden afgehandeld. Vroeger waren daar 23 dagen voor nodig. In 2005 moet de volledige startersprocedure ingekort zijn tot drie dagen.

De BTW-aanvraag wordt tegen juni in de startersprocedure bij de ondernemingsloketten geïntegreerd en de procedure voor de oprichting van een rechtspersoon wordt een stuk eenvoudiger.

De notaris wordt het centrale aanspreekpunt en krijgt rechtstreeks toegang tot de Kruispuntbank Ondernemingen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud