Optimisme Belgische ondernemers op hoogste peil sinds mei 2002

(tijd) - De Belgische ondernemers zijn het meest optimistisch gestemd sinds mei 2002. Dat blijkt uit de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank. De ondernemers schatten hun buitenlands orderboekje positiever in dan vorige maand. Het economische herstel weegt meer door dan de stijging van de euro. Uit de enqûete blijkt ook dat de eindejaarsverkopen in België zeer goed verlopen zijn.

De conjunctuurbarometer steeg in januari van -6,5 tot -4,4 punten. De stijging in punten was dubbel zo groot als verwacht. Het negatieve cijfer wijst erop dat er meer pessimistische dan optimistische ondernemers zijn. Maar het cijfer ligt ruim boven het langetermijngemiddelde van -10.

In de verwerkende nijverheid, veruit de belangrijkste component, steeg de indicator van -6,9 tot-5,6. Het productietempo en de beoordeling van het buitenlands orderboekje verbeterden fors. 'De ondernemers zijn bezorgd over de dure euro, maar dat weegt niet op tegen het globale economische herstel', zegt KBC-econoom Bert Van Craeynest.

De indicator voor de handel klom spectaculair van -9,2 tot -2,3. Zowel de omzet als de vraagvooruitzichten van de handelaars steeg fors. Dat wijst op succesvolle eindejaarsverkopen. 'Economen wijzen steeds op het belang van de uitvoer voor de Belgische economie. Maar het is duidelijk dat de economische groei flink geholpen wordt door de consumentenuitgaven', legt ING-econoom Ivan Van de Cloot uit. De indicator voor de ruwbouw steeg licht met 0,6 punten.

De synthetische afgevlakte indicator steeg voor de vierde maand op rij. Deze indicator geeft met enkele maanden vertraging de fundamentele tendens weer van de conjunctuur.

De cijfers bevestigen de prognose van economen, dat de Belgische conjunctuur in 2004 met minstens 2 procent zal groeien.

De conjunctuurbarometer behoort tot de meest betrouwbare indicator voor de Europese economie. Drie vierde van de Belgische uitvoer gebeurt binnen de eurozone.

Economen hameren er wel op dat een stijging van de euro tot 1,33 dollar, de groeivooruitzichten wel degelijk in gevaar brengt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud