Overheid waarborgt lening bij hinder werkzaamheden

(tijd) - Zelfstandigen die hinder ondervinden van openbare werkzaamheden krijgen vanaf deze zomer makkelijker een lening bij de bank, zodat ze de periode van inkomensverlies kunnen overbruggen. De Vlaamse overheid stelt de waarborg voor het grootste deel van die lening. Dat meldt De Tijd.

Handelszaken die door wegwerkzaamheden slecht bereikbaar worden, hebben vaak moeite om een lening te krijgen. Door de wegwerkzaamheden blijven veel klanten weg en daalt de omzet. Banken zijn in die omstandigheden niet geneigd snel een krediet te verlenen.

De Vlaamse regering zal de waarborgregeling bijsturen zodat door wegwerkzaamheden getroffen handelszaken er makkelijker een beroep op kunnen doen. In die waarborgregeling garandeert de Vlaamse overheid aan de banken dat ze 75 procent van hun lening aan een KMO terugbetaald krijgen. De banken hebben op die manier minder nood aan hypotheken en andere zakelijke zekerheden, waardoor ze makkelijker geld uitlenen.

De waarborgregeling wordt op drie punten versoepeld. De door wegwerkzaamheden getroffen ondernemingen moeten voor hun waarborg geen premie aan de Vlaamse overheid betalen en hoeven sommige formaliteiten niet te vervullen. Ze mogen bovendien meer dan een derde van het geleende geld in kas houden. Op die manier kunnen ze tijdelijke kasproblemen, veroorzaakt door het dipje in de verkopen, opvangen. Minister Moerman rekent erop dat de bijgestuurde waarborgregeling vóór Pasen een feit is. BH

(foto: belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud