PricewaterhouseCoopers Accountants start met teleboekhouden

ANTWERPEN (tijd) - PricewaterhouseCoopers Accountants (PwC) biedt als eerste Big Five-accountant teleboekhouding aan via het internet. Bedrijven kunnen van om het even welke plaats permanent gebruikmaken van het centraal bij PwC beheerde boekhoudprogramma en dataserverbestand. Ook de bedrijven die hun boekhouding uitbesteden aan PwC kunnen op dit nieuwe computerplatform terecht.

Concurrenten PKF Accountants en BDO Accountants kwamen in de voorbije maanden als eerste grote accountantskantoren op de markt met teleboekhouden, maar PricewaterhouseCoopers Accountants bijt nu de spits af bij de Big Five-accountants met de eigen dienst 'Webaccounting'. 'Wij richten ons vooral op middelgrote bedrijven en dochterbedrijven of vestigingen van internationale bedrijven', zegt Dirk Vermussche, vennoot en zaakvoerder van PricewaterhouseCoopers Accountants CVBA. 'Deze afdeling vormt een aparte vennootschap in PwC maar valt onder het management van PricewaterhouseCoopers Belasting- en Juridisch advies.' Dirk Vermussche is verantwoordelijk voor de bedrijfseenheid bedrijfsadministratieve diensten (CAS) bij PwC, die 60 medewerkers telt in de kantoren Antwerpen, Brussel, Gent en Luik. De afdeling levert in de eigen kantoren boekhoudkundige en administratieve diensten aan bedrijven die deze activiteiten uitbesteden, stelt tijdelijk personeel ter beschikking van bedrijven die te veel boekhoudkundig of financieel werk hebben of eigen medewerkers moeten missen en verzorgt voortaan ook webaccountingdiensten. Voor dit fiduciaire werk, dat ook de invulling van belastingaangiften omvat, werkt de CAS-afdeling occasioneel samen met de collega's van de afdeling belastingadvies die elke BTW- en belastingaangifte aan een ultieme controle onderwerpen. PricewaterhouseCoopers Accountants werkt om redenen van onafhankelijkheid niet voor bedrijven waar de collega's van PricewaterhouseCoopers Bedrijfsrevisoren een mandaat van commissaris hebben.

De uitbreiding naar teleboekhouden heeft tot gevolg dat ook deze klanten overgaan naar het nieuwe computerplatform. PricewaterhouseCoopers Accountants koos voor het boekhoudprogramma Navision Attain. 'Uit de diepgaande marktstudie bleek dat Navison Attain een zeer sterke boekhoudsoftware is', zegt Dirk Vermussche. Het eigen ASP-centrum van PwC in Antwerpen fungeert als 'application service provider' (ASP). 'Eigenlijk hadden wij maar de keuze tussen Eurasp en het eigen IT-ASP-centrum in Antwerpen.' Dat het eigen datacenter als dienstverlener optreedt, noemt Vermussche een cruciaal criterium uit het oogpunt van veiligheid en confidentialiteit.

PricewaterhouseCoopers Accountants beschikt in dat datacenter over een eigen serverpark voor het beheer van het boekhoudprogramma en de boekhouddata en een automatisch back-upsysteem. 'De ASP-diensten zijn erg technisch', legt directeur Peter Busschots uit. 'Een bedrijf voert zijn boekhouding op onze beveiligde servers en gebruikt het centraal beheerde en onderhouden boekhoudprogramma.' Als dat bedrijf ook een beroep doet op de accountants van PwC, bijvoorbeeld voor de opstelling van de jaarrekening en belastingaangifte en voor ander accountantsadvies, verbreedt PwC zijn rol tot 'business service provider' (BSP). De derde stap is de volledige uitbesteding (business process outsourcing - BPO).

Dat PricewaterhouseCoopers Accountants met 'webaccounting' pas nu op de markt komt terwijl de internethype over zijn hoogtepunt lijkt, noemt Dirk Vermussche weldoordacht. 'De markt verandert van dag tot dag en accountants reageren niet graag op een hype. Wij hebben afgewacht en eerst even de kat uit de boom gekeken.' KB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud