Slechts een op vijf bedrijven biedt medewerkers mogelijkheid tot e-werken

(belga) - Bijna één bedrijf op vijf in Vlaanderen biedt zijn werknemers de mogelijkheid tot elektronisch werken van huis uit of 'e-werken'. Vooral werknemers uit de overheids- en non-profitsectoren kunnen kiezen voor e-werken.

Dat heeft Vlaams minister Patricia Ceysens maandag bekendgemaakt. Ceysens plant een 'e-werken actieplan' omwille van de werken op de Antwerpse ring.

De cijfers moeten wel genuanceerd worden, aldus Ceysens, mede-opdrachtgever van de studie en binnen de Vlaamse regering belast met het opstellen en uitwerken van een 'e-werk actieplan'. Uit de studie blijkt immers ook dat 7,7 % van de bedrijven e-werken aanbiedt zonder enige vorm van ondersteuning zoals het ter beschikking stellen van een draagbare computer of een internetverbinding. Als het gaat om bedrijven die hun werknemers daadwerkelijk ondersteunen, dan biedt slechts 11,5 % van de Vlaamse bedrijven elektronisch thuiswerken als een optie aan.

Vooral werknemers actief bij de overheid (25,7 %) en social-profit (21,5 %) kunnen kiezen voor e-werken. Bij de industrie is dit slechts in 12,5 % van de vestigingen het geval. België hinkt achterop in vergelijking met Nederland. Daar biedt meer dan 30 % van de bedrijven hun werknemers de mogelijkheid aan tot e-werken. Andere studies tonen aan dat twee Europese bedrijven op drie hun werknemers die mogelijkheid bieden.

Nog uit de studie blijkt dat amper 1 % van de Vlaamse bedrijven zich inlaat met winkeldiensten of huishoudelijke taken en dat 96 % van de Vlaamse vestigingen geen enkel initiatief neemt voor kinderopvang en slechts 13 % een systeem kent van glijdende werkuren bij begin en einde van de werkdag, zodat ouders hun kinderen van en naar school kunnen brengen of halen.

Ceysens kondigde maandag aan dat er een 'e-werken actieplan' komt specifiek voor de werken op de Antwerpse ring. Vrijdag vindt hierover onder meer een rondetafel plaats met de Antwerpse bedrijven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud