Advertentie

'Steeds meer wetten in de weg'

Jingzhou Tao, de topman van het advocatenkantoor DLA Piper in Peking vreest dat de Chinese autoriteiten buitenlandse ondernemers steeds meer in hun acquisitiehonger zullen beknotten en ziet die vrees ook vertaald in recente wetgevende intiatieven.

'Daaruit mag je niet afleiden dat buitenlandse investeerders niet langer welkom zijn. Wel doen zij er goed aan de lokale autoriteiten te wijzen op het voordeel dat ook de Chinezen uit de investering kunnen halen.'

Tao geeft volgende praktische tips voor investeerders in China.

  • Wees als potentiĆ«le overnemer in China op uw hoede: de Chinese overheid roept steeds meer dossiers een halt toe.
  • Als Belgisch bedrijf actief in China, moet u een overname in de VS melden aan de Chinese overheden, dit om hen een zicht te geven op de eventuele marktdominantie van uw bedrijf, na de overname.
  • Wijs de Chinese overheid bij een overname op het belang ervan voor die specifieke sector of regio waarin je de overname plant. Het economische belang voor China wordt voor de Chinezen het criterium om een overname goed te keuren.
  • Anticipeer op de verstrenging van de Chinese milieuregels. Dat kan door de kosten van aanpassing van een fabriek of productieproces al mee te rekenen in het toekomstige investeringsbedrag.
  • Hou je ver van corruptie of het betalen van smeergeld, ook al laten lokale politici of partijverantwoordelijken verstaan dat het wel kan. Zij worden vroeg of laat teruggefloten door de centrale overheid.

EC

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud