'Task force' begeleidt bedrijven bij omzetting

(tijd) - Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en de beroepsvereniging voor de financiële sector Febelfin hebben een 'task force dematerialisatie' opgericht om de vennootschappen en de financiële sector te begeleiden bij de overgang van effecten aan toonder naar effecten op naam.

Zij krijgen de steun van het notariaat, de aandelenbeurs Euronext en de vereffeningsinstellingen Euroclear en CIK. De regeringsbeslissing treft 150.000 vennootschappen die effecten aan toonder uitgeven. Het gaat hoofdzakelijk om naamloze vennootschappen (NV), commanditaire vennootschappen op aandelen (CVA) en beleggingsvennootschappen met veranderlijk kapitaal. (bevek). Besloten vennootschappen (BVBA) en coöperatieve vennootschappen worden niet getroffen.

De vennootschappen moeten een bijzondere algemene vergadering houden om hun statuten aan te passen aan de wet, terwijl de financiële sector maatregelen moet nemen om een werkbaar systeem van gedematerialiseerde effecten op te zetten. De banken moeten bijvoorbeeld erkende rekeninghouders aanduiden voor de gedematerialiseerde effecten, zegt Christine Darville, de juridisch adviseur van het VBO.

'De task force heeft nog geen pasklaar antwoord op de vele vragen die zich aandienen', waarschuwt Darville. 'Wij zullen wel met bekwame spoed de antwoorden voorbereiden en de bedrijven sensibiliseren om de overgang snel en degelijk aan te pakken.' Het notariaat speelt daarin een belangrijke rol, omdat veel vennootschappen advies vragen aan de notaris over wat hen precies te doen staat. Zo zijn er vragen over de precieze definitie van een gedematerialiseerd effect, de rol van de erkende rekeninghouders en de vereffeningsinstellingen, en de vereiste aanpassingen van de statuten. De omzetting van effecten aan toonder in effecten op naam heeft ook fiscale gevolgen. Het VBO houdt in januari een eerste studiedag over de omzettingsoperatie. KB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud