Tessenderlo: resultaten licht boven verwachtingen

(tijd-nieuwslijn) - De Limburgse chemiegroep Tessenderlo maakte resultaten bekend die licht boven de verwachtingen van analisten liggen. De groep zei verder dat ze nog geen significante verbetering van de economie ziet, maar noemt wel de stijgende pvc-prijzen bemoedigend.

"Het is nog te vroeg om concretere vooruitzichten te geven", zei financieel directeur Christian Vrebosch aan Tijd-Nieuwslijn. Vrebosch zei dat grootaandeelhouder EMC zijn belang dit of volgend jaar van de hand zal doen. De wijze waarop blijft nog een vraagteken.

Tessenderlo zag vorig jaar de nettowinst met 28,2% dalen tot EUR 64,9 miljoen. Analisten die door Tijd-Nieuwslijn werden geraadpleegd hadden een nettowinst van EUR 64,6 miljoen verwacht. Ook de bedrijfswinst was iets beter dan verwacht. Deze winst zakte met 19,4% tot EUR 109 miljoen, terwijl analisten op EUR 105,6 miljoen mikten. De courante winst daalde 22,9% tot EUR 93,1 miljoen.

De kasstroom nam met een vijfde af tot EUR 168 miljoen. Ondanks de winstdalingen, wil Tessenderlo het nettodividend op EUR 0,85 per aandeel houden. De resultaten werden gerealiseerd op een omzet die met 4% groeide tot EUR 1,89 miljard, tegen EUR 1,86 miljard die analisten hadden vooropgesteld. Recente acquisities die vanaf 2001 in rekening werden gebracht, waren goed voor een omzettoename met EUR 70,4 miljoen. Wanneer we enkel de interne groei beschouwen, is de omzet ongeveer stabiel gebleven.

De chemiegroep wijt de winstdalingen volledig aan de slechte prestaties van de pvc-afdeling. Alle andere divisies konden groeicijfers voorleggen. De pvc-afdeling haalde in 2000 nog recordresultaten, maar zag de bedrijfskasstroom in 2001 dalen van EUR 70 miljoen tot een negatieve stroom van EUR 24 miljoen. Het productievolume bleef ongeveer op peil, maar de verkoopprijzen stortten ineen. Bovendien steeg de prijs van de basisgrondstof voor pvc.

Tessenderlo zag vorig jaar zijn totale schuldenlast stijgen van EUR 241,7 miljoen tot EUR 340,9 miljoen De groep gebruikte de middelen voor de financiering van investeringen en overnames, maar ook om het bedrijfskapitaal aan te vullen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud