Test-Aankoop vindt internationale overschrijvingen heel duur

(belga) - De internationale geldoverschrijvingen blijven ondanks de invoering van de euro, de veralgemening van elektronische betaalmiddelen en de internationalisering van bankgroepen heel duur. Dat oordeelt de consumentenorganisatie Test-Aankoop. In een op de twee gevallen hanteren de Belgische banken duurdere dan de geafficheerde tarieven. De snelheid waarmee de transacties worden uitgevoerd, is volgens Test-Aankoop wel verbeterd.

De officiële tarieven die de zes belangrijkste banken in ons land vandaag hanteren voor overschrijvingen binnen de eurozone variëren van 3,50 euro (Bank van de Post voor een overschrijving naar een postrekening) tot 9,08 euro (BBL). Bij elektronische overschrijvingen worden lagere tarieven gehanteerd. De verschillen tussen de banken zijn nog steeds even groot als bij een gelijkaardig onderzoek van Test-Aankoop in 1999. Uit de recente studie blijkt dat de bank in 26 van de 54 gevallen het tarief uit haar prospectus niet toepast. Dat is 28 procent meer dan drie jaar geleden.

Vanaf 1 juli volgend jaar rekent een bank overeenkomstig de Europese regels bij een internationale transactie van maximum 12.500 euro - vanaf 1 januari 2006 wordt dat maximum 50.000 euro - dezelfde kosten aan als voor een binnenlandse overschrijving.

Test-Aankoop is niet te spreken over de vaststelling dat bij een overschrijving vanuit een Belgische bank in vier gevallen niet enkel de betaler maar ook de begunstigde onkosten wordt aangerekend. Bij de overschrijvingen naar ons land is dat zelfs in 15 van de 54 gevallen het geval. Dat is strijdig met de regels die de Europese Unie sinds 9 februari 2000 oplegt. Het volledige bedrag van de overschrijving hoort volledig aan de begunstigde te worden overgemaakt.

De snelheid van de transactie is volgens de consumentenorganisatie merkelijk verbeterd in vergelijking met 1999. Het geld staat bijna altijd twee of drie werkdagen later op de buitenlandse rekening. Dat is dus binnen de termijn van zes werkdagen die de Europese Unie sinds 9 februari 2000 oplegt op straf van een schadeloosstelling.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud