Twee op de drie vergaderingen onproductief

Vergaderen worden almaar minder productief. Volgens een onderzoek onder meer dan 800 leidinggevenden in Europa is ruim 61 procent van alle vergaderingen niet efficiënt.

(belga) Aan het onderzoek namen geen Belgische organisaties deel, maar de resultaten zouden ook gelden voor ons land.

Meer dan zestig procent van de vergaderingen die gehouden worden, zijn niet efficiënt en dragen weinig bij aan het delen en doorgeven van informatie, zo wijst de studie uit. Van alle ondervraagden denkt ook 71 procent dat een betere voorbereiding alleen al voor meer efficiëntie zou zorgen.

Meer dan de helft van de ondervraagden (52 procent) vindt dat het niet duidelijk toewijzen en afspreken van taken en verantwoordelijkheden het resultaat van een vergadering negatief beïnvloedt. Daarnaast zorgt het ontbreken van duidelijke structuren en doelstellingen voor slechtere resultaten, vindt 61 procent van de ondervraagden.

Bijna de helft van de ondervraagden (45 procent) wil het aantal "fysieke vergaderingen" met collega's halveren of vervangen door telefonische sessies of vergaderingen via het internet. Een derde van de ondervraagden zegt dagelijks drie tot vier uur in vergadering te zijn, wat de productiviteit niet ten goede komt.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van softwareleveranciers Mindjet en NetViewer en had betrekking op de vergadercultuur in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Volgens Robert Stoot, algemeen directeur van Mindjet België, gaan de resultaten ook op voor ons land.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud