Twee op drie zelfstandigen hebben problemen met laden en lossen

Een geschikte parkeerplaats vinden voor het laden en lossen van goederen is niet vanzelfsprekend, blijkt uit een enquête die het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) organiseerde onder zijn leden.

(belga) Uit de enquêteresultaten blijkt dat er vooral onvoldoende of zelfs geen laad- en losplaatsen voorzien zijn, waardoor zelfstandigen of hun leveranciers genoodzaakt zijn te stationeren op plaatsen waar het niet mag. Als er toch laad- en losplaatsen voorzien zijn, zijn deze vaak slecht aangegeven of worden ze ingenomen door particulieren. Andere problemen zijn de slechte toegankelijkheid en het feit dat parkeerverbodsborden dikwijls lang op voorhand moeten worden aangevraagd en te duur zijn.

Ongeveer de helft van de zelfstandigen heeft het afgelopen jaar een boete opgelopen bij het laden en lossen. Vooral leveranciers van waardevolle producten, zoals tabaksproducten, lopen het meest tegen de lamp. Omwille van de inzameling van grote sommen geld en omwille van de producten die makkelijk gestolen kunnen worden, kunnen zij hun vrachtwagen of bestelwagen niet laten openstaan en kunnen ze dus niet aantonen dat ze aan het laden of lossen waren. Eén op vier leveranciers van tabak kijkt aan tegen boetes van meer dan 8.000 euro op jaarbasis. Bovendien moeten werkgevers die de boetes van hun werknemers betalen, hierop, net zoals op loon, RSZ betalen.

De zelfstandigen vragen dan ook dat de overheid maatregelen neemt om deze problemen op te lossen of minstens te beperken. Vier op vijf zelfstandigen willen de inrichting van voorbehouden plaatsen of de invoering van een speciale parkeerkaart of een aanpassing van de verkeerswet. Daarnaast vragen de zelfstandigen meer begrip van de politiediensten en een strengere controle op voertuigen die zich foutief parkeren op voorbehouden laad- en loszones.

Het Neutraal Syndicaat van de Zelfstandigen lanceerde de enquête eind juni van dit jaar. 679 zelfstandigen hebben op de enquête gereageerd.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud