Unizo geeft voorlichting over veiligheid biljetten

(tijd) - Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, licht haar leden nog eens voor over de veiligheidskenmerken van de eurobiljetten. De organisatie doet dat in samenspraak met de Nationale Bank. De aanleiding is de ontdekking de jongste weken van goed vervalste eurobiljetten. Ook Fedis, de beroepsvereniging van de warenhuizen, roept haar leden op extra waakzaam te zijn.

De afgelopen weken doken, onder meer in Gent, goed vervalste biljetten op van 100 euro. Ook in andere landen van de eurozone kwamen de jongste weken en maanden meer en meer goed vervalste biljetten aan de oppervlakte. Het gaat vooral om biljetten van 50 en 100 euro.

De nieuwe berichten over de vervalsingen zetten Unizo aan haar leden nog eens te wijzen op de veiligheidskenmerken van de biljetten. 'We voeren de informatiecampagne in samenspraak met de Nationale Bank (NBB)', meldt de Unizo-woordvoerder Luc Ardies. Hij wijst erop dat de NBB informatie over de veiligheidskenmerken van de biljetten ter beschikking stelt.

'De voorlichting gebeurt in twee fases. De eerste fase verloopt via een algemene publicatie in A-formaat waarop te lezen staat welke eenvoudige handelingen men kan verrichten om valse biljetten op te sporen. De publicatie zal verschijnen in ons huismagazine.'

Infrarood

'In een tweede fase wijzen we wijzen meer gesofistikeerde middelen om zeer goede vervalsingen aan het licht te brengen. In dat verband adviseren we het gebruik van toestelletjes met infraroodstralen. Die zouden beter in staat zijn goede vervalsingen op te sporen dan de bestaande toestellen met ultravioletstralen', aldus Ardies.

'De nieuwe informatiecampagne is geenszins een signaal dat de problematiek van valse eurobiljetten onrustwekkende proporties aanneemt', benadrukt Ardies. 'Maar de recente ontdekkingen van valse biljetten wijzen er wel op dat grote waakzaamheid geboden blijft.'

Ook Fedis, de Belgische federatie van supermarktondernemingen, meldt dat ze haar leden recentelijk opriep om goed te blijven letten op de veiligheidskenmerken van de biljetten.

In de eerste helft van dit jaar werden in ons land 10.111 valse eurobiljetten ontdekt en uit omloop genomen. Dat is een sterke stijging in vergelijking met 2002, toen over heel het jaar 4.518 valse biljetten werden ontdekt. De valse eurobiljetten die in de eerste zes maanden van het jaar in België zijn ontdekt, waren goed voor 4,4 procent van het Europese totaal.

DM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud