Unizo laakt hoge aantal KMO-belastingen

(tijdnet/belga) - De Vlaamse gemeenten heffen 49 verschillende belastingen gericht op kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's) en zelfstandigen. Dat blijkt uit een studie van de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo). De werkgeversorganisatie stelt de specifiek op kleine ondernemers gerichte gemeentelasten aan de kaak. Het aantal KMO-belastingen is evenredig met het aantal inwoners in de gemeente, zo blijkt uit het onderzoek. Bredene heft de meeste belastingen, Zwalm het kleinste aantal.

De kustgemeenten Bredene en Blankenberge zijn de gemeenten die gemiddeld het hoogst aantal belastingen heffen die gericht zijn op KMO's. Dat meldt Unizo na een onderzoek van de gemeentebelastingen tussen 1996 en 2000. Bredene spant de kroon met 19 verschillende KMO-belastingen. Daarna volgen Blankenberge (18,4), Antwerpen (18,2), Kortrijk (17,6), Scherpenheuvel (17,2), Sint-Niklaas (17), St-Truiden (16,4), Hasselt (16,2) en Menen (16,2).

Dat de voornoemde steden een centrumfunctie hebben of vooral toeristen willen aantrekken, is deels een verklaring voor het hoge aantal belastingen. 'We willen een einde aan de wildgroei van belastingen', zegt Kris Peeters, afgevaardigd-bestuurder van Unizo. De werkgeversorganisatie kant zich tegen specifieke gemeentebelastingen op zelfstandigen en KMO's en bepleit de bundeling met de aanvullende gemeentebelastingen zoals de aanvullende belasting op de personenbelasting en de opcentiemen op de onroerende voorheffing. Onder meer taksen op personeel en drijfkracht vindt Unizo niet door de beugel kunnen. 'Als gemeenten dan toch bepaalde gelden van de ondernemers eisen, moet daar een welomschreven prestatie tegenover staan', aldus Peeters.

Daarnaast stelt de unie in de meeste Vlaamse gemeenten, ter compensatie van de recent verlaagde personenbelasting, een verhoging vast van de aanvullende personenbelasting en de onroerende voorheffing. Unizo: 'Zelfstandige ondernemers beschikken voor de uitoefening van hun beroep meestal over een onroerend goed (bv. winkel, bedrijfsruimten of parking) en zijn als natuurlijk persoon uiteraard onderworpen aan de personenbelasting. Los van de specifieke KMO-belastingen, betalen de ondernemers, door deze verhogingen, uiteraard al extra gemeentelijke belastingen'.

Unizo stelt verder vast dat het verschil tussen het aantal KMO-belastingen in twee gemeenten kan oplopen tot tien stuks. Volgens de werkgeversorganisatie kan dat een verstoring van de concurrentie in de hand werken. SR

De volledige studie is beschikbaar in pdf-formaat (Acrobat Reader) .

Klik hier voor het persbericht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud