Unizo lanceert Ondernemerswegwijzer in vijf vreemde talen

De Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) heeft een Ondernemerswegwijzer opgesteld. Die is bedoeld voor de allochtone kandidaat-ondernemer en bevat startersinformatie in het Nederlands, Frans, Engels, Turks, Arabisch en Russisch.

(belga) Voor veel allochtone kandidaat-ondernemers is de taal een grote barrière om een eigen zaak op te starten. De Ondernemerswegwijzer van Unizo wil correcte informatie in de eigen taal aanbieden om alle onduidelijkheden weg te werken. 'Met Unizo willen we alle zelfstandige ondernemers zoveel mogelijk slaagkansen geven', motiveert Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo, de Ondernemerswegwijzer.

Naast het Nederlands is de wegwijzer opgesteld in het Russisch, Frans, Engels, Turks en klassiek Arabisch. Dat zijn de vijf meest voorkomende vreemde talen waarmee de Unizo-startersadviseurs te maken krijgen. Het Nederlandstalige deel van de Ondernemerswegwijzer is heel eenvoudig opgesteld. Het is de bedoeling dat de kandidaat-ondernemer zo makkelijker het Nederlands kan leren.

De Ondernemerswegwijzer geeft een overzicht van welke stappen de kandidaat-starter moet ondernemen om een eigen zaak op te starten. 'Er is heel veel vraag naar advies', aldus Dorien De Troy, Projectcoördinator allochtoon ondernemen. 'Allochtone kandidaat-ondernemers vragen zich af waar ze bijvoorbeeld terecht kunnen om geld te lenen of tot welke overheid ze zich moeten richten. Sinds 2004 kwamen al 3.425 allochtonen ons advies vragen over de opstart van een eigen zaak.'

In het begeleidingsinstrument staan zowel de minimale wettelijke verplichtingen voor de opstart van een eigen onderneming als informatie over enkele belangrijke thema's voor startende ondernemers.

De wegwijzer is gratis verkrijgbaar in de kantoren van de Unizo-Startersservice in Vlaanderen en Brussel en bij de projectpartners in Gent en Antwerpen. De wegwijzer is ook te downloaden op www.ondernemerswegwijzer.be.

De voorstelling van de Ondernemerswegwijzer past in het project 'Allochtone ondernemers welkom', dat loopt van 2004 tot 2006. Unizo wil binnen dit project de allochtone kandidaat-ondernemers zowel kortstondig als langdurig adviseren en begeleiden over de opstart van een eigen zaak. Naast de reguliere opvang en begeleiding verzorgt Unizo onder meer ook interculturele begeleiding en adviesverlening voor starters met culturele verschillen, trajectbegeleiding, en een omkaderde cursus basiskennis bedrijfsbeheer. Sinds 2005 volgden al zo'n 500 allochtone kandidaat-starters de basiscursus bedrijfsbeheer.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud