Unizo verwacht 'grote problemen' bij opstart ondernemingsloketten

(belga) - Er bestaat een groeiende onzekerheid over de geplande opstart van de ondernemingsloketten, de dienst die de administratieve last voor startende ondernemers en zelfstandigen moet verlichten. De loketten treden normaal gezien op 1 juli in werking, maar Unizo, de Unie voor Zelfstandige Ondernemers, verwacht 'grote organisatorische problemen'. Bij de federale overheidsdiensten ontkent men hardnekkig alle geruchten over mogelijke problemen.

De opstart van de ondernemingsloketten kadert in de werking van de Kruispuntbank voor Ondernemingen en moet ervoor zorgen dat beginnende ondernemers zich niet langer tot de verschillende administraties moeten richten, maar terecht kunnen bij één loket om alle (of toch bijna alle) formaliteiten in orde te brengen.

Vanaf 1 juli zouden in totaal tien overkoepelende ondernemingsloketten van start moeten gaan. De loketten worden opgericht en geëxploiteerd door belangengroepen en privé-ondernemingen.

Twee weken voor de geplande start groeien de geruchten over grote problemen met de werking van de databank en met het wettelijke kader voor de loketten. Kris Peeters, gedelegeerd bestuurder van Unizo en voorzitter van KMO-Direct, één van de ondernemingsloketten die op 1 juli van start zou moeten gaan, bevestigt de berichten over mogelijke problemen. 'Wij maken ons grote zorgen over de opstart van ons ondernemingsloket. De verwachtingen bij de startende ondernemers zijn hoog gespannen, maar wij vrezen dat wij vóór 1 juli niet helemaal klaar zullen zijn. Het risico bestaat dat wij dan de zwarte piet krijgen toegespeeld en dat is niet correct. Wij zijn steeds voorstander geweest van een bijkomende overgangsperiode, maar bij de overheid heeft men duidelijk gekozen voor een radicale overgang, een 'Big Bang'. Eén ding staat vast: wij verwachten grote problemen vanaf 1 juli. Woensdag hebben wij een vergadering van de raad van bestuur, daar zullen wij de toestand bespreken.'

Bij de federale overheidsdiensten ontkent men alle berichten over mogelijke problemen. 'Het wettelijk kader is in orde. Er is nog een aantal besluiten dat moet goedgekeurd worden door de Raad van State, maar onze timing is in orde. Op 1 juli kunnen de ondernemingsloketten van start gaan', aldus directeur-generaal van de federale KMO-dienst Roger Desmet-Carlier.

Dat de databank niet zou werken, wordt door Hans D'Hondt, directeur-generaal van het Nationaal Instituut, afgedaan als 'onzin'. 'De databank is al sinds 3 januari 2003 operationeel en verbetert nog elke dag. Er moet nog een aantal technische verificaties worden uitgevoerd, maar op 1 juli is de databank zeker volledig operationeel', aldus D'hondt.

Bovendien hebben niet alle ondernemingsloketten problemen met een eventuele opstart op 1 juli. Zo zal het BIZ-ondernemingsloket, opgericht door het sociaal secretariaat van het Vlaams Economisch Verbond (VEV), SD Worx en de Vlaamse Kamers van Koophandel, op 1 juli zeker klaar zijn om te starten. Dat bevestigde Werner Couck, woordvoerder van de Limburgse Kamer van Handel en Nijverheid. Op de vraag of hij problemen verwacht bij de opstart van het BIZ-ondernemingsloket (dat naar verluidt het grootste van Vlaanderen moet worden) antwoordde Couck: 'Natuurlijk, maar bij elke opstart zijn er problemen, dat is normaal. Wij zijn steeds voorstander geweest van een administratieve vereenvoudiging. Er zullen zich ook bij ons problemen voordoen, maar wij zijn klaar om bij te sturen.'

Volgens Couck zouden slechts drie van de tien ondernemingsloketten effectief van start gaan op 1 juli. De andere zeven loketten zouden een aanvraag tot uitstel hebben ingediend. Bij de federale overheidsdiensten kon men dat bericht niet officieel bevestigen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud