Van den Bossche legt zwarte lijsten wanbetalers beperkingen op

(belga) Zwarte lijsten die consumenten met betalingsproblemen uitsluiten van elke dienstverlening in een bepaalde sector, worden door de federale ministers Freya Van den Bossche en Laurette Onkelinx aan strikte regels onderworpen.

Foto (belga): minister van Consumentenzaken Freya Van den Bossche

De federale ministers Freya Van den Bossche (Consumentenzaken, sp.a) en Laurette Onkelinx (Justitie, PS) leggen de laatste hand aan een reglementair kader, zo schrijft De Morgen donderdag. Een verbod op zwarte lijsten komt er niet. Van den Bossche hoopt dat de regering het ontwerp nog voor de zomer groen licht geeft.

Hoewel een strikt verbod op zwarte lijsten niet aan de orde is, zal de nieuwe wet het aantal lijsten met wanbetalers fel inperken. Het ontwerp van Van den Bossche en Onkelinx zal expliciet zeggen welke zwarte lijsten toegelaten zijn. Daarnaast komt er een hele reeks voorwaarden waaraan de lijsten moeten voldoen. Ten slotte bevat de tekst een luik waarin de rechten van de consument duidelijk worden omschreven, zowel voor hij op een zwarte lijst terechtkomt als vanaf het ogenblik dat zijn naam wel op zo'n lijst wordt gezet.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud