Van werknemer naar zelfstandige in 10 stappen

Het statuut van loontrekkende inruilen voor dat van zelfstandige is een boeiende uitdaging. Maar die weg gaat niet altijd over rozen. Netto vertelt u in 10 stappen wat u best doet voor u echt van start kunt gaan.

Vrijwillige keuze

Dominique Dethy biedt al veel jaren ondersteuning aan zelfstandige kandidaten die geconfronteerd worden met bijna onoverkomelijke moeilijkheden. Zij legt uit: “Hoewel bepaalde stappen sinds 2003 bij de ondernemingsloketten gecentraliseerd werden, heeft de toekomstige zelfstandige nog een erg moeizaam parcours af te leggen. Maar misschien is dat zo slecht nog niet. Die eerste stappen testen de vastberadenheid van de kandidaat om verder te gaan.”  

Je wordt dus niet ‘zomaar’ zelfstandige, omdat je al lang stempelt of omdat er ‘steunmaatregelen bestaan om het te worden’. Je wordt zelfstandige omdat je een passie hebt voor wat je doet (of wil doen) en omdat je een buitengewone ambitie hebt. De toekomstige zelfstandige moet een reeks persoonlijke kwaliteiten bezitten:

 • een grote werklust en een grote fysieke en mentale weerbaarheid,
 • organisatorisch en administratief talent,
 • een goede contactvaardigheid die nuttig is in de contacten met klanten, maar ook met iedereen (bankier, administratie, enzovoort) die hij zonder tussenpersoon ontmoet,
 • een uitgesproken commerciële feeling,
 • en een begripvolle omgeving

Dominique Dethy: “Over die begripvolle omgeving wordt slechts zelden gesproken. En nochtans is het essentieel. Als je niet uit een zelfstandigenmilieu komt, is het vaak moeilijk te begrijpen wat dat allemaal meebrengt, zoals de opofferingen op familiaal vlak.”

Het inruilen van het statuut van loontrekkende voor dat van zelfstandige vereist dus niet alleen durf, maar ook vastberadenheid. Maar het is een boeiende uitdaging.

Deze week in Netto:

 • Van werknemer naar zelfstandige in 10 stappen
  Hoe bereidt u zich voor op het nieuwe statuut?
 • Belastingen
  Bereid u optimaal voor op een fiscale controle
 • Beleggen
  Stop een exotische Belg in uw portefeuille

Elke zaterdag De Tijd en Netto in uw brievenbus? Abonneer nu

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud