VBO bereidt bedrijven voor op 'Reach'

(tijd) - Het VBO, de sectorfederaties en de federale regering zijn een campagne gestart om de Belgische ondernemingen voor te bereiden op een strengere Europese wetgeving op verplichte registratie, evaluatie en goedkeuring van chemische producten (Reach).

Via een elektronische vragenlijst kunnen bedrijven gemakkelijk berekenen hoeveel eindproducten en aangekochte substanties onder de verplichtingen van Reach vallen.

De werkgeversfederaties en chemische industrie hebben de voorbije maanden en jaren hard gelobbyd tegen de EU-wetgeving. Pas in oktober komt er wellicht een stemming over het voorstel in het Europees Parlement. Met de gegevens van de Belgische ondernemingen hoopt de federale minister van Economie, Marc Verwilghen (VLD), te kunnen wegen op het debat in mei in de EU-ministervergadering.

'We zijn niet tegen Reach, maar blijven wel ijveren voor een werkbaarder, eenvoudiger en minder dure EU-wetgeving, zei Rudi Thomaes, de gedelegeerd bestuurder van het VBO. Volgens Thomaes heeft Reach een bijzonder hoge kostprijs voor de industrie. Yvon Slingenberg, adjunct-diensthoofd chemie op de milieuadministratie van de EU-Commissie, counterde Thomaes' cijfers als totaal niet op wetenschappelijke gegevens gebaseerd.

Volgens de Europese Commissie blijven de kosten voor de verplichte registratie van chemische stoffen 'aanvaardbaar'. Voor de totale industrie komt het neer op 2,3 tot 5,2 miljard euro over een periode van elf jaar, zei Slingenberg. Dat is 0,1 procent van de omzet van de Europese chemische industrie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud