Verkoop winterkledij komt maar niet op gang

(belga) - Door de lange nazomer zit de verkoop van winterkledij in het slop. Op slechts twee maanden van de solden blijkt dat de consument niet geneigd is om warme winterkleren te kopen.

Reden tot paniek is er voorlopig niet, maar het wordt volgens de secretaris van Unizo, Luc Ardies, tijd dat het winterseizoen 'zijn rechten opeist'.

Bij het begin van het winterseizoen in de winkels ging het nochtans goed met de verkoop van kleren en schoenen, omdat een aantal consumenten traditioneel absoluut de eerste stukken wil. "Daarna moet de grote massa wel volgen en dat is dit jaar niet gebeurd", legt Ardies uit. Volgens Unizo is de verkoop van winterkledij er tot nog toe al zeker met 2 à 3 % op achteruitgegaan ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Toch is het volgens de ondernemersorganisatie voorbarig om te spreken over een volledig mislukte verkoop. "Maar het weer zou binnenkort toch moeten omslaan om van een geslaagde winterverkoop te spreken", aldus Ardies. Als het niet snel kouder wordt, blijven de verkopers van kleding en schoenen met een grote stock zitten voor de koopjes en dat betekent grote kortingen. "Dat is interessant voor de consument, maar niet voor de winkeliers. Bovendien zijn zij al enkele jaren genoodzaakt door de concurrentiestrijd om al van bij het begin van de solden hoge startkortingen te geven".

Niet alle winkels worden getroffen door de uitzonderlijke zachte weersomstandigheden. Volgens Mimi Lamote, CEO van E5-Mode, is de verkoop zelfs goed bij haar keten. "Het valt wel op dat er geen mantels verkocht worden, maar wel veel lichte kleren". Die verkoop maakt de tegenvallende inkomsten van de wintermantels goed. "Ik stel vast dat de mensen bij temperaturen van 16 en 17 graden graag gaan winkelen", aldus Lamote. Ook de herfstvakantie is erg gunstig gebleken voor collectieverkoop. "Ik heb even gevreesd dat de verkoop laag zou liggen doordat veel mensen op reis zouden gaan, maar onze verkoop lag deze herfstvakantie juist hoger dan vorig jaar". Ze wijst er evenwel op dat die goede resultaten waarschijnlijk niet alleen beïnvloed worden door de weersomstandigheden, maar ook door de jongere collectie van E5-Mode.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud