Vertrouwen bedrijfsleiders groot ondanks lichte terugval

Het optimisme van de Belgische ondernemers blijft erg hoog ondanks de terugval in juli. Het aanhoudende vertrouwen suggereert dat de Belgische economie sterk blijft groeien. ING-econoom Ivan Van de Cloot vreest echter dat de indicator minder dan vroeger een betrouwbare maatstaf is van de economische groei.

(tijd) De vermindering van het ondernemersvertrouwen is vooral te wijten aan de verwerkende nijverheid. De binnenlandse bestellingen vielen sterk terug en het productietempo vertraagde. De buitenlandse bestellingen daarentegen stegen.

In de handel verbeterde het economische klimaat. De forse stijging van de omzet woog zwaarder dan de slechtere vraagvooruitzichten en de daling van de bestellingen bij Belgische leveranciers. In de bouwnijverheid ten slotte bleef het vertrouwen ongeveer stabiel.

De afgevlakte barometer steeg voor het eerst in acht maanden. Die indicator geeft met enkele maanden vertraging de fundamentele trend weer van de conjunctuur. Het valt op dat de afgevlakte barometer al een jaar ongeveer stabiel blijft op een zeer hoog niveau. Doorgaans volgt een duidelijke terugval zodra de piek van de conjunctuurcyclus achter de rug ligt.

Mysterie

'De terugval van het ondernemersvertrouwen is niet onlogisch', zegt Van de Cloot. 'De olieprijzen pieken en de euro stijgt.' Maar hij merkt op: 'Wat wel een mysterie is, is dat de conjunctuurbarometer zo hoog blijft. De barometer wordt misschien vertekend door de repatriëring van winsten uit Oost-Europa en Azië. We vertrouwen wellicht te veel op de barometer als we groeiprognoses maken.'

Ik zou niet verbaasd zijn als de economische groei van het eerste kwartaal naar beneden wordt herzien en als het tweede kwartaal ook relatief zwak was.' Van de Cloot verwijst naar de evolutie van de industriële productie en de OESO-barometer. Het Instituut voor de Nationale Rekeningen publiceert vandaag nieuwe groeicijfers.

WV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud