Advertentie
Advertentie

Vier op de vijf Vlaamse knelpuntvacatures raken ingevuld

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) slaagt er voor knelpuntberoepen in 83 procent van de vacatures in te vullen. Ook voor de resterende jobaanbiedingen vinden de bedrijven vaak een oplossing.

Slechts 3,5 procent van de vacatures wordt ingetrokken omdat er geen geschikte kandidaat te vinden is. Met die cijfers relativeert de VDAB de noodkreten over onvindbare kandidaten op de arbeidsmarkt.

De VDAB-studiedienst onderzocht hoe de vork nu juist in de steel zit voor de zeven knelpuntberoepen waarvoor de dienst in 2006 de meeste vacatures binnenkreeg. Het gaat om particuliere en professionele schoonmakers, metselaars, magazijniers, schijnwerkers-timmerlui, chauffeurs van trucks met oplegger en distributiechauffeurs.

De VDAB ontving vorig jaar 47.170 vacatures voor die beroepen. Gemiddeld 83 procent daarvan raakte ook ingevuld. Dat is amper minder dan het algemene invullingspercentage van 85,4 procent dat eind 2006 door de VDAB gerealiseerd werd.

Sommige knelpuntberoepen blijken zelfs hogere scores te halen dan het gemiddelde. Voor schoonmakers wordt 90,2 procent gehaald, voor magazijnarbeiders 88,7 procent. Het probleem is dat de ongunstige arbeidsomstandigheden (zoals onregelmatige en vaak deeltijdse werkuren, of moeilijke bereikbaarheid met het openbaar vervoer) voor een groot verloop zorgen, zodat men om de haverklap op zoek moet naar nieuwe kandidaten. Bij de magazijniers blijken veel kandidaten niet te voldoen omdat ze geen attest van heftruckbestuurder hebben.

De situatie is het meest problematisch bij de truckchauffeurs en de metselaars. Daar bedraagt de invullingsgraad respectievelijk slechts 80,6 en 81,7 procent. Voor het beroep van chauffeur zijn er gewoon te weinig gegadigden. Bij de metselaars is de uitstroom van oudere werknemers zo groot dat de instroom door schoolverlaters niet kan volgen.

Toch moet ook hier de situatie niet gedramatiseerd worden. Veel vacatures worden ingetrokken omdat de werkgever een andere oplossing heeft gevonden. Uiteindelijk wordt slechts 3,5 procent van de jobaanbiedingen geannuleerd omdat de bedrijven de hoop op een geschikte kandidaat opgegeven hebben. Bij metselaars en schrijnwerkers loopt dat percentage wel op tot boven 5 procent. Maar zelfs dan is er vaak nog een 'plan B'. De werkgever doet bijvoorbeeld een beroep op een werknemer zonder de geschikte kwalificaties. Die wordt dan op de werkvloer bijgeschoold. Zo worden de knelpuntberoepen ook 'kansenberoepen' voor groepen die anders moeilijk aan de bak komen, zoals lagergeschoolden en allochtonen.

De VDAB erkent wel dat een verdere daling van de werkloosheid de knelpunten kan doen toenemen. Een diversiteitsbeleid en nog meer opleiding vormen het logische antwoord.

IB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud