Vlaamse overheid stimuleert ecologische investeringen

(tijd) - De Vlaamse overheid gaat voor 50 miljoen euro aan ecologische investeringen ondersteunen. Via ecologiepremies kunnen bedrijven een subsidie van maximum 1,8 miljoen euro ontvangen voor projecten rond energiebesparing en de vermindering van de CO2-uitstoot. Voor investeringen in hernieuwbare energie loopt de subsidie op tot maximum 3,8 miljoen euro.

Bedrijven kunnen deze ecologiepremie aanvragen via een elektronische procedure. Dat schrijft De Tijd.

Het concept van de ecologiepremie werd deze maand door de Vlaamse regering goedgekeurd. Vlaams minister van Economie, Fientje Moerman (VLD), zette woensdag haar handtekening onder enkele uitvoeringsbesluiten. Vanaf volgende week kunnen bedrijven elektronische subsidieaanvragen indienen.

Met de ecologiepremie ondersteunt de Vlaamse overheid ecologisch verantwoord ondernemen via projecten om bijvoorbeeld water te besparen, warmte en grondstoffen te recupereren of afval te verminderen. Ook projecten om de kwaliteit van de uitgestoten lucht en het geloosde afvalwater te verbeteren, kunnen rekenen op subsidies.

'De steun wordt niet berekend op basis van het investeringsbedrag, maar houdt rekening met de gerealiseerde besparingen en de extra kosten ten opzichte van de standaardtechnologie. Hiervoor werd een lijst opgesteld van 800 soorten technologie die in aanmerking komen', legde Paul Zeebroek, ingenieur bij de Vlaamse Gemeenschap, uit op een studiedag georganiseerd door de Vereniging voor Inkoop en Bedrijfslogistiek. De subsidie hangt af van de grootte van de onderneming en wordt beperkt tot 1,8 miljoen euro.

Daarnaast is er een verhoogde ecologiepremie voor projecten van hernieuwbare energie (waterkracht, windenergie, verbranding van biomassa) en warmtekrachtkoppeling (een installatie die zowel stoom als elektriciteit produceert). Voor dergelijke investeringen kan de steun oplopen tot 3,6 miljoen euro.

'Het systeem van de ecologiesteun uit de jaren negentig werd daarmee grondig aangepast', zegt Zeebroek. De administratieve procedure werd sterk vereenvoudigd: bedrijven kunnen via een website berekenen hoeveel steun ze kunnen ontvangen en daarna een elektronische aanvraag indienen.'

'Na de goedkeuring worden de premies snel uitbetaald', verklaart Zeebroek. Tijdens de uitvoering van de investeringen wordt in twee schijven 60 procent van de subsidie gestort. Na het beƫindigen van de werken, volgt een controle en wordt het resterende bedrag gestort.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud