Vlaamse steun voor kmo's bij omzetverlies

Vanaf volgende week kunnen kmo's die stevig omzetverlies lijden door openbare werken, een rentetoelage krijgen voor een eventueel overbruggingskrediet.

(tijd) De Vlaamse regering is klaar met de praktische uitwerking van de maatregel. Minister van Economie Fientje Moerman (Open VLD) heeft 5 miljoen euro per jaar klaarliggen. Het geld kan gaan naar kmo's die minder bereikbaar zijn door wegenwerken. Als zij een overbruggingskrediet aangaan van minimaal 5.000 en maximaal 500.000 euro, kunnen ze gedurende vijf jaar een rentetoelage van maximaal 20.000 euro krijgen. Het omzetverlies moet ten minste 30 procent bedragen en consumenten moeten minstens twee maanden hinder ondervinden om de zaak te bereiken.

De kmo-organisatie Unizo is tevreden. 'De rentetoelage is de derde van drie steunmaatregelen voor ondernemers die getroffen worden door hinder bij openbare werken. De Vlaamse waarborgregeling is operationeel, de federale dagvergoeding voorziet in een bedrag van 44,2 euro per dag dat ondernemers gedwongen hun deuren moeten sluiten bij openbare werken.'

Het kleinere NSZ zegt sceptisch te staan. De waarborgregeling was tot nog toe goed voor welgeteld vier aanvragen. De zelfstandigenorganisatie wil een vergoeding voor alle getroffen zaken, ook zij die niet sluiten of lenen.

DDW

www.vlaanderen.be/ hinderopenbarewerken

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud