VS-staalheffingen zorgen voor weinig directe schade in Europa

(tijd) - De invoering door de Amerikaanse regering van heffingen tot 30 procent op geïmporteerde staalproducten heeft weinig directe gevolgen voor de Europese staalproducenten. De Europese staalgroep Arcelor zegt dat slechts 3 procent van het verkochte tonnage wordt getroffen. Het Duitse staalconglomeraat ThyssenKrupp heeft het over 1,6 procent van de omzet van de staalafdeling.

Hoewel een kwart van de invoer in de VS afkomstig is uit de Europese Unie, relativeren de meeste staalproducenten in Europa de directe impact van de maatregel op hun activiteiten. Voor de Europese staalgroep Arcelor, waartoe Sidmar, ALZ en Cockerill Sambre behoren, slaat de maatregel op de productie van 1,2 tot 1,3 miljoen ton staal. Arcelor heeft een jaarproductie van ongeveer 45 miljoen ton. Het is vooral de heffing van 30 procent op de vlakke producten in koolstofstaal die Sidmar, Cockerill Sambre en de andere vlakstaalproducenten bij Arcelor treft. De productie van vlakke producten in roestvrij staal door ALZ en van staaldraad en staalkoord door Bekaert wordt niet geviseerd.

Naast de rechtstreekse gevolgen, kunnen de nieuwe heffingen een verschuiving van de uitvoer veroorzaken. Belangrijke staalproducenten zoals Brazilië, Oekraïne en Japan zouden een deel van de export naar de VS kunnen verleggen naar Europa. Hierdoor kan het herstel van de staalmarkt in Europa vertraging oplopen. 'Het is nog te vroeg om te zeggen wat de implicaties zijn', zegt Mark Burridge, staalanalist bij Merrill Lynch. 'De vooruitzichten gaan van geen effect tot een vertraging van het herstel in Europa met zes maanden. Het is mogelijk dat er een psychologisch effect ontstaat dat prijsverhogingen in het tweede kwartaal afremt, maar uiteindelijk worden de prijzen bepaald door de verhouding tussen vraag en aanbod.' Nog een grote factor van onzekerheid is het effect van de Europese maatregelen. Het EU-commissielid voor Handel, Pascal Lamy, kondigde gisteren aan dat de Europese Commissie vrijwaringsmaatregelen voorbereidt om de eigen staalmarkt te beschermen.

Op de Europese beurzen weerstonden de aandelenkoersen van de belangrijkste Europese staalproducenten de aankondiging van de invoerheffingen behoorlijk goed. Arcelor zakte met 1,1 procent tot 14,85 euro, ThyssenKrupp met 1,1 procent tot 17,20 euro, het Brits-Nederlandse Corus met 0,3 procent tot 79,25 pence en de Spaanse producent van roestvrij staal Acerinox met 3,6 procent tot 10,10 euro. Acerinox wordt nog het meest door de invoerheffingen getroffen.

EDL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud