Werkgever moet voortaan actief outplacement aanbieden

©EPA

Werkgevers die hun werknemers ouder dan 45 jaar ontslaan, moeten hun vanaf vandaag een concreet aanbod tot outplacement doen. De kosten van zo'n begeleiding variëren van 1.500 tot 5.000 euro. Die verplichting dreigt vooral kleinere ondernemingen zuur op te breken. Meteen de reden waarom een aantal werkgeversorganisaties ervoor begint te ijveren de kosten af te wentelen op de overheid.

(tijd) - Eén jaar na de aankondiging van de herstructurering bij Volkswagen Vorst heeft de helft van de ontslagen werknemers een nieuwe job gevonden, zo bleek vorige week. Het overgrote deel kwam daartoe na een intensieve begeleiding in een tewerkstellingscel. De verpichtingen van dat outplacement, die vooral gericht is op het weer aan de slag krijgen van oudere werknemers, worden vanaf vandaag, 1 december, een stukje strenger.

Concreet moeten de werkgevers een outplacementaanbod doen wanneer zij werknemers ouder dan 45 jaar en met een anciënniteit van minstens één jaar de laan uitsturen. Tot vandaag volstond het de werknemers ouder dan 45 jaar louter te informeren over hun recht op outplacement.

De bons

De verplichting geldt niet tegenover medewerkers die wegens een dringende reden de bons krijgen.

Werkgevers die geen aanbod formuleren riskeren een boete van 1.800 euro plus een controle van de vaak gevreesde sociale inspectie. De kosten voor zo'n outplacementbegeleiding hangen af van verschillende factoren. De prijzen variëren naargelang het outplacementkantoor, het statuut van de ontslagen medewerker (arbeider of bediende) of de duur van de outplacementbegeleiding. In de markt circuleren bedragen van 1.400 euro voor arbeiders tot 3.500 à 5.000 euro voor bedienden, exclusief btw.

Bijna onopgemerkt pleitte Unizo er deze week voor die kosten voortaan te laten dragen door de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB). De organisatie stelde voor 'dat de VDAB de outplacementverplichting van de werkgever zou overnemen'. Unizo-topman Karel Van Eetvelt zwakt dat voorstel wat af. Volgens hem moeten de werkgevers hun verplichtingen nakomen, maar blijft het wenselijk dat ook de overheid deels in de kosten tussenkomt. 'Er bestaat wel wrevel onder de kleine zelfstandigen over de kosten van een outplacementbegeleiding. Maar die bestond al langer en bovendien is dat niet hun grootste kopzorg', zegt Van Eetvelt.

Bij het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), de organisatie die naar eigen zeggen bijna 40.000 kleinere zelfstandigen vertegenwoordigt, klinkt een heel ander geluid. Volgens NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws, reageren vele kleinere zelfstandigen wel degelijk verontwaardigd. 'Nu begint het bij de kleine zelfstandigen door te dringen dat zij bovenop de verbrekingsvergoeding, ook nog eens de kosten voor het outplacement moeten dragen. Dat leidt ertoe dat veel kleinere ondernemers voortaan geen oudere werknemers in dienst zullen nemen.'

Op de studiedienst van het Vlaams ondernemersnetwerk Voka pleit Gianni Duvillier ervoor om de outplacementkosten af te trekken van de ontslagvergoeding of van de kosten die de werkgever eerder al in de opleiding van de betrokken werknemer investeerde. 'Ook de overheid, die er toch zelf baat bij heeft dat oudere werknemers aan de slag blijven, zou in de kosten kunnen tussenkomen', zegt Duvillier.

Slag in het water

EC

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud