Werkgevers tegen cameracontrole op zwartwerk

(belga) - De plannen van de Limburgse sociale inspectiediensten om te controleren met camera's gaan te ver. Dat vinden de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) en Voka Limburg. Kris Peeters, de afgevaardigd bestuurder van Unizo, heeft het over 'gortige' praktijken. Voka Limburg spreekt van een 'ethisch onverantwoorde maatregel.'

De Limburgse inspectiediensten zijn van plan met cameracontroles te beginnen om zwartwerk beter op te sporen. Er worden eerst videobeelden gemaakt en nadien wordt gekeken of de werkenden ook ingeschreven zijn. Dat schreef de krant Het Belang Van Limburg maandag. Vooral in de horecasector worden diensters, obers of keukenpersoneel vaak deeltijds ingeschreven terwijl ze in werkelijkheid veel meer uren werken. De controle van het zwartwerk is moeilijk omdat het om een momentopname gaat. Met camera's kan worden nagegaan of de werkende op het moment van de filmopname ook werkelijk ingeschreven was.

Unizo vindt dat het gebruiken van videobeelden enkele bruggen te ver gaat. 'We zijn niet tegen controle, maar beginnen met filmbeelden is gortig', stelt Kris Peeters. Unizo wil met de betrokken minister overleg over het dossier. Volgens Voka Limburg overtreedt de inspectiedienst de wet op de privacy. 'Een dergelijke maatregel bewijst nogmaals dat Limburg door de sociale inspectie zwaar in het vizier genomen wordt', hekelt de organisatie nog. Voka pleit voor een meer eenvormig beleid zonder discriminatie, en verzet zich tegen een heksenjacht op Limburgse ondernemers. Voka-Limburg vraagt zich af of de kostprijs van dergelijke acties opweegt tegen de negatieve sociale balans.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud