Windows Vista belooft veiligheid en lage prijzen

Vandaag komt Windows Vista officieel op de markt voor bedrijven. Particulieren moeten nog tot eind januari wachten om kennis te maken met de langverwachte opvolger van Windows XP. Is het voor bedrijven zinvol de overstap te maken?

(tijd) Na vijf jaar ontwikkeling is Vista eindelijk af. Joe Wilcox, een analist bij het Amerikaanse onderzoeksbureau Jupiter Research, vreest dat Microsoft de bedrijfsboot heeft gemist door Vista zo laat uit te brengen. Een van de problemen bij een overstap zijn de hoge hardwarevereisten die Vista stelt.

Geheugen

Nieuw geïnstalleerd gebruikt het besturingssysteem meer dan 600 MB werkgeheugen. De meeste pc's en notebooks zijn vandaag standaard voorzien van 512 MB tot 1 GB werkgeheugen. Dat is te weinig om Vista soepel te draaien. Het gespecialiseerde weekblad Data News concludeert na een test van Windows Vista dat het raadzaam is minstens 1,5 GB en beter nog 2 GB werkgeheugen te voorzien. Ook de videokaarten in de huidige pc's en vooral notebooks zijn vaak niet geschikt voor Vista. Vooral het beschikbare videogeheugen vormt een probleem: 128 MB is het minimum voor een soepele werking, terwijl 64 MB of minder vandaag de standaard is, zeker bij een laptop.

Voordeel

Bedrijven die op het punt staan hun hardware te vernieuwen, kunnen wel hun voordeel doen met Vista. Het nieuwe besturingssysteem is niet alleen veel veiliger dan zijn voorganger, volgens Microsoft kost het bedrijven ook minder om het te installeren en te gebruiken. De 'total cost of ownership' (TCO) van Vista ligt volgens de berekening van Microsoft 63 procent lager dan voor Windows XP.

Kosten

Omdat er onder de motorkap bij Vista heel wat is gewijzigd tegenover XP moeten ook andere onderdelen van de IT-infrastructuur, zoals de beveiligings- en netwerksoftware, worden vernieuwd. Dat brengt extra kosten met zich mee. Hetzelfde geldt voor de noodzakelijke opleiding om gebruikers vertrouwd te maken met de nieuwe interface. Overigens kunnen bedrijven ervoor kiezen Windows Vista te voorzien van dezelfde interface als Windows XP, wat de opleidingskosten flink kan verminderen en bovendien lagere eisen stelt aan de computerhardware.

Mankementen

Eerder dit jaar stelde het onderzoeksbureau The Yankee Group dat de verbeterde beveiliging van Vista bedrijven afschrikt wegens te gebruiksonvriendelijk. Vooral de vele waarschuwingen van het nieuwe beveiligingssysteem User Account Control (UAC) zouden storend werken en bovendien neerbuigend overkomen bij de gebruikers. UAC helpt bij het beschermen tegen het uitvoeren van een ongewenste code, bijvoorbeeld door van het internet afkomstige malware af te blokken die via een 'onzichtbaar' venster probeert een programmacode uit te voeren.

We stelden zelf vast dat de definitieve versie van Vista het aantal beveiligingsmeldingen tot een beheersbaar minimum terugbrengt. In de praktijk komt er bij bepaalde handelingen zoals het installeren van een programma een extra muisklik bij om de UAC-waarschuwing weg te klikken.

Beveiligingssoftware op de pc of laptop is dus nog altijd noodzakelijk. Windows Defender, de antimalwaresoftware van Microsoft, is voortaan een standaard onderdeel van Windows Vista. In Internet Explorer 7 zit verder standaard een phishingfilter die de gebruiker beschermt tegen gevaarlijke websites. Antivirussoftware zit niet standaard in Vista. Daarvoor moet een bedrijf nog altijd aankloppen bij een beveiligingsfirma. Microsoft introduceert volgend jaar overigens wel een eigen antivirusproduct, maar dat zal apart moeten worden aangekocht en concurreren met de antivirussoftware van bedrijven zoals McAfee, Sophos en Symantec.

Diefstal

De beheerders van het computerpark kunnen verder verhinderen dat gebruikers niet-ondersteunde of niet-toegelaten hardware op hun pc of notebook installeren. Dit kan per computer of voor vele computers tegelijkertijd. Op die manier kan diefstal van bedrijfsgegevens via USB-sticks of mp3-spelers aan banden worden gelegd.

Door al die extra beveiligingen, de verbeterde ondersteuning voor mobiele toepassingen, het simpeler onderhoud en het eenvoudiger beheer is Windows Vista voor bedrijven volgens de testers van Data News in elk geval een nuttige upgrade. Het grootste nadeel zijn de hogere hardwarevereisten, waardoor de meeste bedrijven wellicht pas op deze verbeterde Windows zullen overschakelen wanneer het tijd wordt om hun pc's en notebooks te vervangen.

Tegen dan zijn misschien ook de eerste problemen die altijd opduiken bij een nieuw besturingssysteem weggewerkt. Via de nieuwe Microsoft Update-dienst worden eventuele mankementen snel via het internet gecorrigeerd, zodat het niet langer nodig is te wachten op de eerste zogenaamde Service Pack.

Jozef SCHILDERMANS

Vijf tips:

  • Pc's en notebooks moeten minimaal 1,5 GB werkgeheugen hebben om Vista vlot te kunnen draaien.
  • De videokaart moet voldoende krachtig zijn: 128 MB videogeheugen is een minimum.
  • De 64-bit versie van Vista is veiliger dan de 32-bit versie, maar stelt nog hogere eisen aan de hardware.
  • Hoewel Vista veiliger is dan vorige versies van Windows, is een extra antivirusprogramma nog altijd noodzakelijk.
  • Wachten op Service Pack 1 is bij Vista niet nodig omdat eventuele fouten in het besturingssysteem direct via het internet worden gecorrigeerd.

Meer info op windowsvista

Foto Bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud