Zelfstandigen kunnen 'billijke vergoeding' terugeisen

(belga) - De Raad van State heeft het Koninklijk Besluit over de invoering van de 'billijke vergoeding' gedeeltelijk vernietigd na een klacht van de ondernemersorganisatie Unizo. Daardoor kunnen 50.000 winkeliers, bakkers, advocaten en dokters zo'n 80 tot 640 euro aan auteursrechten terugeisen die ze onterecht betaalden tussen 1996 en '98. Volgens Unizo inde de overheid onterecht een bedrag van 3 à 4 miljoen euro.

Sinds 1999 moeten handelaars en mensen die een vrij beroep uitoefenen, een billijke voergeding betalen als ze muziek draaien in hun winkel of wachtzaal. De vergoeding heeft betrekking op de intellectuele eigendomsrechten van de uitvoerende kunstenaars en producenten. Afhankelijk van de oppervlakte van de winkel of praktijk betalen ze 50 tot 400 euro per jaar.

Unizo vindt het niet kunnen dat de regering in 1999 besliste de billijke vergoeding met terugwerkende kracht in te voeren vanaf midden 1996. De ondernemersorganisatie vindt dat elke handelaar op voorhand moet weten waar hij aan toe is.

Unizo trok samen met onder meer de Vlaamse Vereniging van Tandartsen naar de Raad van State om de vernietiging te vragen van de billijke vergoeding voor '96, '97 en '98, met een gedeeltelijke vernietiging van het KB tot gevolg. De RvS vernietigde het retroactief karakter van de inning.

De ondernemersorganisatie neemt nu contact op met minister van Economie Marc Verwilghen en de Beheersmaatschappijen om te kijken hoe het bedrag wordt terugbetaald.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud