Maak je factuur goedkoper door energie te besparen

Door de scherpe concurrentie op de energiemarkt, is het heel waarschijnlijk dat bedrijven en particulieren uiteindelijk minder zullen betalen voor het gebruik van elektriciteit en aardgas. Je factuur kan nog lager uitvallen, als je enkele energiebesparende maatregelen invoert. Een kort overzicht met tips, voor zowel bedrijven als particulieren.

Bedrijven die willen weten hoe ze energie kunnen besparen, hebben de mogelijkheid om een energieaudit te laten doen. Om het gebruik van deze audits te stimuleren, komen de meeste intercommunales tegemoet in de kosten.

In de industrie wordt energie voornamelijk aangewend voor drijfkracht. Daarom wordt aangeraden om gebruik te maken van frequentiegestuurde of toerentalregelingen, die een hoog energieverbruik en slijtage van de motor tegengaan. Ook de verlichting betekent voor veel ondernemingen een grote kost. Moderne verlichtingstechnieken zoals hoogfrequente TL-lampen, elektronische voorschakelapparatuur en daglichtgestuurde regelingen kunnen het energieverbruik terugschroeven. Voor sommige bedrijven is het tevens interessant om een zonneboiler of warmtepomp te installeren. Het levert de onderneming ook een milieuvriendelijk imago op. Ten slotte kunnen bedrijven ook overwegen om elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te halen, zoals water, biogas, zonne-energie of wind.

Voor particulieren is het eenvoudig om energie te besparen in hun woning. Hoeveel je kan besparen en op welke manier, kom je, net als de bedrijven, te weet via een energieaudit. Voor de consument kost dit niet meer dan 25 euro. De rest van het bedrag neemt de intercommunale voor haar rekening.

Het overgrote deel van het energieverbruik gaat naar de verwarming. Energiezuinig bouwen en verbouwen biedt een oplossing. De intercommunales kennen ook vaak een premie toe voor energiezuinige toestellen. Als consument kan je met een zonneboiler op een eenvoudige, milieuvriendelijke manier een groot deel van het warm water aanmaken door gebruik te maken van het gratis zonlicht. Om de installatie van zonneboilers te bevorderen, geven de elektriciteitsintercommunales onder bepaalde voorwaarden een financiële tegemoetkoming. De totale premie bedraagt minstens 625 euro en maximaal 3.750 euro.

Energiezuinige koelkasten en diepvriezers zijn makkelijk te herkennen aan het verplichte Europese energielabel. De elektriciteitsintercommunales sporen je trouwens aan om toestellen met energielabel A te kopen. Het energielabel is ook verplicht voor wasmachines, droogkasten, was-droogcombinaties en vaatwasmachines.

Teveel kunstlicht betekent energieverspilling. Daarom raden de intercommunales je aan om de verlichting van tuinen en opritten van een bewegingsdetector te voorzien, lampen met een laag vermogen te gebruiken, een armatuur te kiezen die het licht bundelt en de verlichtingstoestellen zo dicht mogelijk bij het te verlichten object te installeren. Je kan ook zelf op een milieuvriendelijke manier elektriciteit opwekken met behulp van fotovoltaïsche panelen. Is er onvoldoende elektriciteit, bijvoorbeeld op bewolkte dagen of 's nachts, dan wordt het tekort van het net afgenomen.

Melanie De Vrieze

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud