500 grootste bedrijven missen klimaatdoel compleet

Petrochina is de sterkste vervuiler van allemaal. ©REUTERS

De schadelijke uitstoot van broeikasgassen door de 500 grootste bedrijven ter wereld steeg sinds 2010 met 3,1 procent. Om de stijging van de globale temperatuur op twee graden te houden, was er in dezelfde periode een daling van 4,2 procent van de uitstoot nodig.

Een nieuw rapport wijst op de enorme verantwoordelijkheid van de grootste multinationals ter wereld als het gaat om het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. In 2013 stootten de 500 grootste bedrijven ter wereld - geordend volgens beurswaarde - allemaal samen 4,96 gigaton aan CO2 uit. Dat is ongeveer 13 procent van de wereldwijde uitstoot. Ter vergelijking: de hele Europese Unie stootte in 2010 'maar' 4,66 gigaton aan schadelijke broeikasgassen uit. 

Het onderzoek, uitgevoerd door mediagigant Thomson Reuters en consultancybureau BSD, stelt een stijging vast tussen 2010 en 2013. Het onderzoeksconsortium onderzocht expliciet die periode, omdat in 2010 de economische crisis grotendeels achter de rug was. De cijfers waren dus niet vertekend door een tijdelijke daling van de economische activiteit in de jaren 2008-2009. 

Gat van 7 procent

De stijging is  verontrustend. Tussen 2010 en 2013 steeg de uitstoot van broeikasgassen door de 500 grootste bedrijven gemiddeld met maar liefst 3,1 procent. Dat terwijl volgens een rapport van het VN-klimaatagentschap UNEP in dezelfde periode een wereldwijde daling van 4,2 procent nodig was om de temperatuurstijging te beperken tot 2 graden celsius. Het rapport beschouwt de prestatie van de multinationals als representatief voor de hele wereld, omdat zij 28 procent van het totale bbp vertegenwoordigen.   

Helemaal bovenaan de rangschikking staat Petrochina, de grootste olie- en gasexploitant in China. In 2013 stootte Petrochina 310 miljoen ton aan broeikasgassen uit. Die data zijn wel gebaseerd op eigen berekeningen van de onderzoekers, want Petrochina werkte niet mee aan de studie. Tegenover 2010 betekent dat een stijging met 3,7 procent. De uitstoot van Petrochina valt te vergelijken met de uitstoot van Pakistan. 

Wetenschappers beschouwen een stijging van de gemiddelde temperatuur wereldwijd met 2 graden als 'aanvaardbaar'. De 195 lidstaten van de Verenigde Naties (VN) werkten op de Klimaatconferentie in Lima in december dan ook toe naar een wereldwijd akkoord dat de temperatuurstijging tot dat doel moet beperken. Maar de verwachting is dat dat enorm moeilijk wordt. 

Thomson Reuters en BSD erkennen in de studie dat de stijging in zekere zin ook het gevolg kan zijn van fusies, overnames of andere bedrijfsbewegingen. Maar dat doet geen afbreuk aan de algemene conclusie, klinkt het. Bovendien hebben de onderzoekers alleen maar rekening gehouden met uitstoot die het gevolg is van operationele activiteiten, niet met de uitstoot in de transportketen. 

Top boter op het hoofd

Het blijkt dat vooral de absolute top van de 500 grootste bedrijven boter op het hoofd heeft. Volgens de gegevens uit het onderzoek nemen de eerste 50 bedrijven van de top 500 maar liefst 79 procent van de uitstoot voor hun rekening. Om een idee te krijgen: dat is ongeveer drie keer de uitstoot van Japan of vier keer de uitstoot van Duitsland. De eerste twintig bedrijven tellen nog altijd voor 56 procent van de totale uitstoot van de 'Big 500'. Dat komt in de buurt van de uitstoot van India of Rusland. 

De 20 grootste vervuilers.

In de studie wijzen de onderzoekers op de verantwoordelijkheid van elke mens. 'Bijna iedereen gebruikt regelmatig producten van de grootste schuldigen qua uitstoot', klinkt het in de studie. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud