ACV: ‘869 bedrijven te laat voor sociale verkiezingen'

In mei moeten in meer dan 6.000 bedrijven weer werknemersafgevaardigden worden gekozen. ©Guy Puttemans

Bedrijven met minstens 50 werknemers moesten tegen 24 december de procedure opstarten voor de sociale verkiezingen, maar 869 bedrijven hebben dat nog niet gedaan. Dat zegt de vakbond ACV op basis van cijfers van de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

De sociale verkiezingen worden elke vier jaar gehouden voor de vernieuwing van de ondernemingsraden en de comités voor preventie en bescherming op het werk. De volgende stembusgang vindt plaats van 9 tot 22 mei in meer dan 6.000 bedrijven. Officieel moest de procedure voor die verkiezingen in de bedrijven tussen 11 en 24 december in gang gezet zijn, onder meer door een aantal zaken te communiceren naar het personeel.

Maar het ACV stelt vast dat nogal wat bedrijven zich niet aan die deadline hebben gehouden. ‘Klassiek zijn er veel scholen bij, omdat die vaak onderbemand zijn of niet goed thuis zijn in de wetgeving’, legt Herman Fonck van ACV uit. ‘Maar er zijn ook bekende namen bij, zoals een voetbalploeg, een schouwburg en een advocatenkantoor. Er zijn er zeker tientallen die de strategie van het konijn in het lange gras toepassen. Ze bukken zich en hopen dat de jager niet achter hen aangaat.’

Fonck zegt dat de vakbonden zelf die bedrijven aanmanen om werk te maken van de verkiezingen, want in dit stadium treedt de inspectie niet op. ‘Men oordeelt dat de bedrijven pas strafbaar zijn als ze in mei geen nieuwe ondernemingsraad of comité installeren, en treedt bijgevolg dan pas op’, legt Fonck uit. Hij zou liever hebben dat de inspectie al vroeger in actie schiet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect