opmerkelijk

Aan de slag met pen en papier na cyberaanval

©BELGA

Door een cyberaanval is de directie van Mondelez in Herentals verplicht pen en papier te gebruiken voor haar communicatie.

'Communicatie aan alle arbeiders van directie', staat bovenaan een ouderwets blad papier dat uithangt bij de koekjesfabrikant Mondelez in Herentals. 'Omwille van een cyberaanval kunnen we momenteel niet normaal produceren.'

De voedingsgigant Mondelez was dinsdag een van de slachtoffers in België van een wereldwijde cyberaanval met ransomware, een computervirus dat data gijzelt in ruil voor losgeld. Ook de medicijnenproducent MDS, een dochter van Merck, kampte met problemen, meldde het Centrum voor Cybersecurity.

De aanval trof ook expressbezorger TNT en dat heeft gevolgen voor het sorteercentrum van TNT/Fedex op de luchthaven van Bierset (Luik). In totaal konden zo'n 100.000 pakjes niet worden geleverd. 'Er waren deze nacht geen operaties. Geen enkel vliegtuig of vrachtwagen is kunnen vertrekken', zegt een woordvoerder.

Ook Azië is slachtoffer

De cyberaanval bereikte woensdag ook Azië, nadat dinsdag vooral de Verenigde Staten en Europa waren getroffen. De grootste containerhaven van India, JNPT in de miljoenenstad Mumbai, is een van de slachtoffers.

De impact is ook voelbaar op de Aziatische beurzen, waar technologiewaarden onder druk staan.

De ransomware die de naam Petya meekreeg, maakt gebruik van gaten in verouderde en niet geüpdatete Windows-systemen van bedrijven. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud