Antwerpen 's werelds beste stad voor start-ups

Volgend jaar gaat de Antwerpse StartUpVillage in de Lange Gasthuisstraat open. ©Bart Gosselin

De Scheldestad wint de prestigieuze 'global startup nations award'. Bovendien ontvangt Antwerpen 2 miljoen euro Europees geld om te spenderen bij start-ups.

Antwerpen wordt door het Global Entrepreneurship Network (GEN) geprezen voor zijn beleid dat ondernemers en start-ups ten goede komt.

Het GEN is een internationale organisatie, met hoofdkwartier in Washington, die ondernemerschap, groei en innovatie stimuleert door bedrijven en overheden samen te brengen. Het Belgische startups.be maakt er deel van uit.

Het is de eerste keer dat het netwerk zijn award aan een stad geeft. Voordien ging de 'nations award' naar Singapore en Chili.

Burgemeester Bart De Wever en economieschepen Philip Heylen schrokken zich een hoedje dat ze met Antwerpen in de voetsporen van die landen mogen treden. Dat wil niet zeggen dat de stad de prijs niet verdient. 'Dit is geen toeval', zegt Heylen, 'de creatieve sector stelt in Antwerpen ondertussen al meer dan 10.000 mensen tewerk. De stad is voor ondernemers klein genoeg om hun producten en diensten te testen, maar groot genoeg om relevante data uit die oefening te halen.'

Buy from start-ups

Maar is dat genoeg om start-up mekka's als San Francisco, Londen en Berlijn de loef af te steken? Volgens Heylen heeft Antwerpen de award verzilverd dankzij zijn aankoopbeleid 'buy from startups'. Dit jaar plaatste de stad al voor meer dan 1 miljoen euro aan bestellingen bij start-ups - die overigens niet alle hun roots in Antwerpen hebben.

Het 'buy from startups'-programma kwam tot stand met de hulp van Digipolis, de IT-dienstenleverancier van Antwerpen, en de steden Kopenhagen en Helsinki. Samen speelden ze in op de Europese pre-commercial procurement-richtlijn die toelaat dat ook startende bedrijven zonder officiële producten of diensten deelnemen aan aanbestedingen van overheden. Grote opdrachten worden op die manier in kleinere projecten gehakt - waardoor grote IT-bedrijven ze links laten liggen - zodat ze behapbaar zijn voor startende ondernemers.

Het Antwerpse stadsbestuur wees op die manier al meer dan 20 projecten toe aan start-ups. Het wordt daarvoor door de Europese Commisie beloond met een geldprijs van 2 miljoen euro. Kopenhagen en Helsinki verdelen 3,6 miljoen onder elkaar. 

Uniek?

Is zo'n aankoopbeleid dan uniek in de wereld? Volgens schepen Heylen wel: 'Loop in San Francisco, hét mekka voor start-ups, rond en je ziet in het straatbeeld amper producten of diensten van starters. Hier in Antwerpen lanceren we binnenkort de nieuwe parkeerverbodsborden, die zijn het werk van een start-up.'

'De Europese waardering geeft ons goesting en dynamiek om de ingeslagen weg verder te bewandelen', besluit Heylen. Karen Boers van startups.be voegt toe dat ze samen met de federale overheidsdienst informatica (Fedict) en Digipolis het 'buy from start-ups' ook in andere Belgische steden wil uitrollen.

En ondertussen experimenteren ook al grote bedrijven met aankopen bij kleine, startende bedrijfjes. Met name consultant Accenture, bank ING en internet- en televisieleverancier Telenet.

Village

Hoe staat het ondertussen met de startupvillage die Antwerpen vorig jaar in de steigers zette. In maart wordt de achterbouw van het classicistisch herenhuis uit 1789 in de Lange Gasthuisstraat (nabij het Mechelseplein) in gebruik genomen, in september volgt de voorbouw.

Succesvolle start-ups uit Antwerpen zijn onder meer neoScores (digitale muziekpartituren), Sentiance (slimme software), Cmosis (beeldsensoren) en Rombit (badgecontrole op werven). De stad telt zowat 200 start-ups. In ons land doet alleen Brussel beter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud