Advertentie

Antwerpenaar leidt onderzoek aan het CERN

Hans Van Haevermaet, wetenschapper van de Universiteit Antwerpen, bij de LHC, werelds grootste deeltjesversneller. ©BELGA

Wetenschapper Hans Van Haevermaet gaat 70 mensen leiden aan het Zwitserse CERN, om preciesiemetingen te doen met werelds grootste deeltjesversneller LHC.

Wat gebeurt er wanneer protonen aan ongelooflijke snelheid tegen elkaar botsen? Hoe gedraagt de sterke kernkracht zich onder extreme omstandigheden zoals in de Large Hadron Collider (LHC), werelds grootste deeltjesversneller? Op die vragen zal een ploeg van 70 wetenschappers aan het CERN, onder leiding van Antwerpenaar Hans Van Haevermaet, een antwoord zoeken.

Van Haevermaet (Universiteit Antwerpen) buigt zich al sinds 2009 over protonen en deeltjesversnellers bij het CERN. Dat hij vanaf september een team mag leiden in een specifiek project, mag best gezien worden als een promotie. 'Het is een appreciatie van wat ik in de voorbije jaren heb gedaan. Ik kan een stap hoger zetten en het onderzoek aan het CERN nu mee organiseren. Het is als een managersfunctie: het programma bepalen, vergaderingen opzetten en de analyses bijhouden', vertelt hij over de telefoon.

Van Haevermaet komt aan het hoofd te staan van een 70-tal mensen van over de hele wereld. 'Een tiental nationaliteiten', schat hij. Sommige vergaderingen zullen in Zwitserland bij het CERN plaatsvinden, maar de meeste tijd zal de wetenschapper gewoon vanuit Antwerpen werken. Het project, dat focust op de sterke kernkracht, of één van de vier fundamentele krachten, zal twee jaar duren.

'De sterke kernkracht is verantwoordelijk voor het samenhouden van neutronen en protonen in een atoomkern. Mijn doel is de interacties in de LHC na te gaan met precisiemetingen. We weten al wat neutronen en protonen doen wanneer ze botsen in normale omstandigheden, maar niet in de extreme omstandigheden van de LHC', duidt Van Haevermaet.

Het CERN, een Europese organisatie die onderzoek doet naar elementaire deeltjes, werd in 2012 wereldberoemd omdat het erin slaagde het Higgs-deeltje te vinden. Er werken ongeveer 2.500 mensen, waarvan een honderdtal Belgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud